fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoPreko dvije hiljade medicinara primilo uvećane zarade

Preko dvije hiljade medicinara primilo uvećane zarade

Podgorica, (MINA) – Više od dvije hiljade medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama primili su deset odsto uvećene plate za mart, u skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, saopštili su iz Ministarstva zdravlja.

Kako su naveli iz tog resora, iz sindikata zdravstva su kazali da su zadovoljni prvim efektima koje je uvećanje zarada donijelo.

“Martovskom zaradom obuhvaćen je veći broj kolega što je i bio dogovor – da u hodu popravljamo sporazum u skladu sa podacima koji pristižu iz zdravstvenih ustanova“, naveli su iz sindikata zdravstva na čijem čelu su Mihailo Babović i Nebojša Radonjić.

Kako su kazali iz sindikata, samo u Kliničkom centru Crne Gore martovskom zaradom skoro je dupliran broj stimulacija u odnosu na februarsku platu i postoji tendencija daljeg povećanja.

„Smatramo da je sporazum dobra polazna tačka i dobro prelazno rješenje u daljim pregovorima sa Ministarstvom zdravlja koje pokazuje zainteresovanost za poboljšanje statusa najugroženijih slojeva medicinskih radnika“, rekli su iz sindikata.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Sporazum o stimulativnom uvećanju zarada sa sindikatima zdravstva krajem februara potpisao resorni ministar Vojislav Šimun.

Dokument je, kako su naveli, potpisan na osnovu pregovora za poboljšanje materijalnog statusa medicinskih sestara i tehničara sa koeficijentima 6,05, kao i 6,58 i 6,95 utvrđenih Granskim kolektivnim ugovorom (GKU) za zdravstvenu djelatnost.

Sporazumom je predviđeno da srednjem medicinskom kadru iz te kategorije osnovna zarada bude uvećana do deset odsto kao varijabilni dio, odnosno stimulacija, ukoliko za taj mjesec već nemaju uvećanje po osnovu prekovremenog ili dopunskog rada iIi nijesu na bolovanju.

Iz Ministarstva zdravlja su napomenuli da se to povećanje realizuje kroz već postojeći budžet opredijeljen zdravstvenom sistemu i da je ta mjera prelazno i privremeno rješenje.

„Koje će se sprovoditi u dogovoru sa menadžmentima javnih zdravstvenih ustanova do sistemskog rješenja, odnosno izrade Zakona o zaradama u javnom sektoru i sa njim u skladu novim GKU“, dodaje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Kriterijum suđenja nije bio isti za obje ekipe

Podgorica, (MINA) - Sudijski kriterijum u prvom meču polufinala plej-ofa ABA Lige, između košarkaša...