fbpx
NaslovnicaCrna GoraPerović osumnjičena da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist preko 60...

Perović osumnjičena da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist preko 60 hiljada EUR

Podgorica, (MINA) – Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović osumnjičena je da je sebi i drugima pribavila imovinsku korist od preko 60 hiljada EUR, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Portparol SDT-a Vukas Radonjić u saopštenju je podsjetio da je izviđaj u slučaju Perović pokrenut zbog osnova sumnje da je osumnjičena učinila produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja.

“Naime, iz dokaza, podataka i obavještenja prikupljenih u izviđaju proizilaze osnovi sumnje da je osumnjičena, kao službeno lice i javni funkcioner – direktorica ASK-a, od avgusta 2020. do februara ove godine, prekoračila granice svog službenog ovlašćenja i tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist”, rekao je Radonjić.

Kako je kazao, sumnja se da je Perović imovinsku korist sebi i drugima pribavila jer je, suprotno Zakonu o zaradama zaoslenih u javnom sektoru, donosila odluke kojima je uvećavala svoju zaradu po osnovu prekovrmenog rada, odnosno za varijabilni dio zarade i odluke kojima je sebi određivala naknadu za članstvo u određenim radnim grupama koje je sama obrazovala.

Radonjić je kazao da je donošenje tih odluka isključivo u nadležnosti Savjeta ASK-a kao tijela koje bira direktora Agencije.

Kako se navodi, Perović je, od januara do jula prošle godine, donosila privremene odluke kojima je utvrđivala pravo na naknadu predsjedniku i članovima Savjeta ASK-a.

“Iako je donošenje takvih odluka u isključivoj nadležnosti Skupštine Crne Gore, koja bira članove Savjeta Agencije, pa je tako sebi i drugima pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 60 hiljada EUR”, kaže se u saopštenju.

Radonjić je istakao da predmet pokrenutog postupka nije eventualna zloupotreba službenog vozila Perović, o čemu je u SDT-u formiran poseban krivični predmet, po krivičnoj prijavi nevladine organizacije Mreža za afirmaciju nevladinog sektora, u kojem je takođe u toku izviđaj.

Predmet postupka su, kako je rekao, nepravilnosti konstatovane inspekcijskim nadzorom Budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koja je službene isprave po završenom nadzoru dostavila SDT-u.

“U posljednjem pokrenutom postupku izviđaja protiv osumnjičene biće cijenjena i službena dokumentacija ASK-a, koju je policija privremeno oduzela prilikom pretresanja sjediša Agencije, ali i koju je Agencija dostavila po zahtjevima SDT-a”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da će ta dokumentacija biti cijenjena u cilju utvrđivanja osnova sumnje da li u sastav produženog krivičnog djela ulaze i druge protivpravne radnje osumnjičene, osim onih zbog kojih je postupak pokrenu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...