fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoMilutin Mićović dobitnik nagrade Miroslavljevo jevanđelje

Milutin Mićović dobitnik nagrade Miroslavljevo jevanđelje


Podgorica, (MINA) – Književnik Milutin Mićović dobitnik je nagrade Miroslavljevo jevanđelje za ovu godinu za knjigu „Luče u tami Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Navodi s da je žiri u čijem sastavu su profesori Siniša Jelušić, Lidija Tomić, Radoje Golović, kao i Radoje Femić i Miomir Đurišić tu odluku donija jednoglasno.

U obrazloženju odluke Žirija navodi se da je Mićović ugledni književnik, esejista i publicista, autor romana, knjiga poezije, ogleda i rasprava, fragmenata i eseja.

“Posebno se ističe kao jedan od najboljih poznavalaca Njegoševog djela, pisaca slovenskih književnosti, tumača slovenskog kulturnog nasljeđa i duhovnih i kulturnih veza Crne Gore i Rusije”, smatraju u Žiriju.

Oni su podsjetili da je Mićović zastupljen u nekoliko najznačajnijih antologija crnogorske, srpske i slovenske poezije

Ocjenjuje se da je, Mićovićev stvaralački princip, dosljedno primijenjen u knjizi „Luče u tami Crne Gore“, u skladu sa najboljim tradicijama slovenske kulture, jer sintetizuje u sebi trostruko ipostasno jedinstvo pisca, mislioca i religioznog autora”

“Ta vizantijska sinteza i simfonija riječi i misli, kao i pathos istinske vjere koja ih prožima sačinjavaju kvintesenciju njegovog duhovnog creda”, kaže se u odluci Žirija.

Navodi se da centralna tema nagrađene knjige predstavlja pitanje istorijske sudbine Crne Gore, sa posebnim osvrtom na značaj i važnost njegoševske tradicije u formiranju duhovnog identiteta Crne Gore.

“Za Mićovića, Njegoš je u nama uvijek prisutan, kako svojim rođenjem, tako i svojim stradanjem koje ga je rodilo i u malo godina sagorelo”, navodi se u odluci.

Žiri je ocijenio da djelo „Luče u tami Crne Gore“ na najbolji način izražava suštinu nagrade Miroslavljevo jevanđelje, budući da baštini duhovnost naše nacionalne kulture.

Nagrada Miroslavljevo jevanđelje biće uručena Mićoviću u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...