fbpx
NaslovnicaCrna GoraAEM pokrenuo 20 postupaka protiv 11 emitera

AEM pokrenuo 20 postupaka protiv 11 emitera

Podgorica, (MINA) – Agencija za elektronske medije (AEM) pokrenula je 20 postupaka, protiv 11 emitera, u vezi sa medijskim predstavljanjem lista za vanredne parlamentarne izbore u Crnoj Gori, saopštila je direktorica AEM-a Sunčica Bakić.

AEM je pripremio izvještaj o medijskom predstavljanju tokom kampanje za parlamentarne izbore za 18 televizijskih programa, od 19. maja do 9. juna.

„Tokom ovog perioda AEM je pokrenula 20 postupaka po službenoj dužnosti, protiv 11 emitera u vezi sa medijskim predstavljanjem“, rekla je Bakić na konferenciji za novinare.

Ona je naglasila da je karakterističan postupak protiv TV Jadran, jer je pokrenut zbog emitovanja programa bez prethodno usvojenih pravila, što je obaveza po zakonu.

Kako je navela, 13 postupaka je pokrenuto zbog prikrivenog ili neoznačenog medijskog predstavljanja, a dva zbog korišćenja maloljetnika u političke svrhe.

Bakić je kazala da je po jedan postupak pokrenut zbog prikrivenog medijskog predstavljanja u okviru emisije zabavnog karaktera, zbog plaćenog političkog marketinga van bloka političkog oglašavanja i jedan zbog neoznačavanja da li je oglašavanje bilo plaćeno ili ne.

Ona je istakla da nije podnijet nijedan prigovor povodom kršenja pravila o medijskom predstavljanju.

„AEM-u u toku kampanje, u vezi sa radom emitera, nije podnijeta nijedna žalba od predstavnika izbornih lista ili nadležnih državnih organa“, navela je Bakić.

Kako je navela, može se zaključiti da je gotovo četiri petine ukupnog sadržaja u posmatranim medijima emitovan, a odnosio se na izbore, izvršen kroz ili izvještavanje u informativnim emisijama ili posebne emisije, kroz neku vrstu uredničkog sadržaja, dok se svega petina odnosila na političku komercijalnu komunikaciju, odnosno na oglase.

Bakić je kazala da je približno četvrtina ukupnog medijskog predstavljanja izvršena kroz program Televizije (TV) A plus.

„Ovo predstavlja na neki način izuzetak i uzrokovan je činjenicom da ova TV ima veliki broj repriznih emitovanja posebnih sadržaja koji imaju dugo trajanje, a u kojima je vršeno medijsko predstavljanje i na neki način ovaj podatak ne predstavlja nešto što treba uzeti kao statistički relevantno“, rekla je Bakić.

Kako je navela, kada se izuzme A plus, najviše ukupnog medijskog predstavljanja, plaćenog i besplatnog, zabilježeno je u programu TV Adrija – 12 odsto, Parlamentarnog kanala deset odsto i TV Budva i Prva po sedam odsto.

Bakić je rekla da su najveće učešće u informisanju o predizbornim aktivnostima imali javni emiteri Televizija Herceg Novi, Gradska i Nikšuć.

„Kada govorimo o komercijalnim emiterima, najveće učešće u kategoriji informatisanja imala je Adrija“, navela je Bakić.

Ona je rekla da je najviše posebnih emisija koje su bile namijenjene za predstavljanje izbornih lista bilo na TV A plus, a slijede Adrija i Prva.

Bakić je kazala da su u kategoriji oglašavanja najveće učešće imali Parlamentarni kanal i Televizija Budva.

„Mora se imati u vidu da je ovo oglašavanje koje su javni emiteri u obavezi da političkim partijama ustupe besplatno“, istakla je Bakić.

Ona je, govoreći o plaćenom političkom oglašavanju, rekla da je najveća količina tih sadržaja zabilježna u programu Televizije Vijesti.

Bakić je kazala da je, posmatrano po izbornim listama, najviše sadržaja bilo posvećeno medijskom predstavljanju liste Za budućnost Crne Gore (ZBCG), dok je najmanje medijskog predstavljanja imala lista Albanski forum.

Kako je rekla, od ukupnog medijskog predstavljanja, 19 odsto se odnosilo na listu ZBCG, 16 odsto na listu Hrabro se broji, 12 na koaliciju Zajedno.

„Na predstavljanje lista Evropa sad i Pokret za promjene (PzP) odnosilo se devet odsto ukupnog medijskog predstavljanja, a osam na listu Socijaldemokratske partije (SDP)“, navela je Bakić.

Ona je kazala da slijede lista Preokreta sa pet odsto, dok su liste Pravda za sve i Mi možemo ostvarile po četiri odsto od ukupnog medijskog predstavljanja.

„Po tri odsto ostvarile su liste Socijalističke narodne partije (SNP) i Demosa, Narodna koalicija i Hrvatska građanska inicijativa (HGI). Bošnjačka stranka i Albanska alijansa (AA) imale su po dva odsto medijskog predstavljanja, dok je jedan odsto imao Albanski forum“, navela je Bakić.

Ona je rekla da je značajna količina ukupnog medijskog predstavljanja obezbijeđenja besplatno, kroz informisanje o predizbornim aktivnostima.

Bakić je kazala da se najviše besplatnog predstavljanja odnosilo na liste ZBCG, Hrabro se broji i Zajedno.

Koalicija Zajedno, kako je kazala, imala je najviše plaćenog medijskog predstavljanja – 20 odsto od ukupnog broja, a slijede ZBCG sa 18 odsto, lista Hrabro se broji sa 16 i Pokret Evropa sad 13 odsto.

Bakić je navela da se na AA odnosilo 11 odsto ukupnog plaćenog oglašavanja, na Albanski forum šest odsto, SDP tri, SNP/Demos, Preokret i BS po dva odsto, HGI i PzP po jedan, a lista „Mi možemo“ manje od jedan odsto.

Ona je rekla da lista Pravda za sve nije imala plaćene forme medijskog predstavljanja.

Prema riječima Bakić, u programu TV A plus zabilježeno je besplatno političko oglašavanje za liste Hrabro se broji, PzP, SDP, PES i ZBCG.

Bakić je kazala da je najveća ujednačenost, kroz izvještavanje o svim potvrđenim izbornim listama, registrovana na tri programa Televizije Crne Gore.

„Značajno ujednačenost se registruje u programima nekih lokalnih javnih emitera, kao što su TV Herceg Novi i Budva, dok se kod komerijalnih emitera mogu registrovati razlike u odnosu na vrijeme koje je posvećeno predstavljanju pojedinačnih partija“, rekla je Bakić.

Ona je, govoreći o izvještavanju u slučaju Do Kvon, podsjetila da su u posljednjoj sedmici izborne kampanje pažnju javnosti zaokupile tvrdnje da je Kvon finansirao kampanje PES.

Bakić je podsjetila i da je tada iznijeta informacija da je Kvon uputio pisma institucijama u kojima se spominje predsjednik PES-a Milojko Spajić.

Kako je rekla, u medijima se od 5. juna pojavio značajn broj priloga, primarno u informativnim emisijama televizijskih programa, objava u vezi sa tim slučajem.

Bakić je navela da je u izvještavanju o tom slučaju dolazilo do miješanja predstavnika podnosilaca izbornih lista i osoba koje su istovremeno i predstavnici izbornih lista i vrše državne funkcije.

„Izvještavanje o ovom slučaju je iznosilo nešto više od sedam sati, za pet posljednjih dana izborne kampanje“, rekla je Bakić.

Kako je kazala, najviše informacija o tome je objavljeno 7. juna, kada je održana sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

„Najviše o ovom slučaju su izvještavale Vijesti, Gradska i TV A plus, pri čemu su u programima svih televizijskih emitera prenošene izjave različitih subjekata i različitih strana“, dodala je Bakić.

Ona je rekla da se gotovo trećina izvještavanja o slučaju Do Kvon odnosila na izjave predstavnika liste Hrabro se broju, i to, kako je dodala, dominanto sa pozicija državnih funkcija.

Bakić je navela da su elektronski mediji pokazali uravnoženost prilikom izvještavanja o tom slučaju.

Kako je rekla, ne smije se zanemariti obaveza medija da prenesu informacije od interesa za javnost.

„Imajući u vidu da se radilo o događaju i osobama o kojima se raspravljalo na Vijeću za nacionalnu bezbjednost, može se smatrati da se radilo o pitanju od nacionalnog interesa, to jest o informacijama o kojima javnost ima pravo da bude informisana i da je izvještavanje o ovom slučaju u toku kampanje bilo opravdano“, kazala je Bakić.

Ona je dodala da je zabilježena realtivno umjerena frekvencija uredničkog sadržaja posvećenog izborima u Crnoj Gori u okviru dva strana programa – TV Pink i Hepi, koji su u nadležnosti regulatornog organa Srbije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Milojko Spajić

Spajić danas sa Šolcem u Berlinu

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić sastaće se danas u Berlinu...