fbpx
NaslovnicaCrna GoraDruštvoAbazović i Damjanović primili građane koji negoduju zbog najave odlaganje popisa

Abazović i Damjanović primili građane koji negoduju zbog najave odlaganje popisa


Podgorica, (MINA) – Predsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i ministar finansija Aleksandar Damjanović primili su danas predstavnike grupe građana koji su, kako se navodi, zabrinuti zbog najave odlaganje popisa stanvništva.

Mandatar Milojko Spajić kazao je da će nova Vlada odložiti popis stanovništva, domaćinstava i stanova na mjesec, kako bi u tom periodu bili stvoreni uslovi da ta značajna društvena aktivnost dobije apsolutni legitimitet.

Iz Vlade su kazali da su sastanku sa grupom građana, na poziv premijera, prisustvovali direktor Monstata Miroslav Pejović i njegova pomoćnica Snežana Remiković.

Navodi se da su predstavnici grupe građana saopštili da su zabrinutti najavama odlaganja popisa koji je ove godine trebao da počne nakon dvogodišnjeg odlaganja.

Abazović je, kako su rekli iz VLade, ppodsjetio da je Skupština Crne Gore u decembru prošle godine usvojila Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, koji su podržali i predstavnici političkih subjekata koji će podržati i novu Vladu.

Abazović je kazao da je u skladu sa Zakonom aktuelna 43. Vlada u februaru donijela Uredbu kojom je zakazala termin popisa za 1. novembar.

Ističe se da su preduzete sve mjere da popis bude sproveden u skladu sa domaćim i međunarodnim standardima i da su predstavnici Monstata potvrdili da su svi uslovi ispunjeni da se sa procesom počne kako je i propisano.

“Na iskazano nezadovoljstvo predstavnika grupe građana zbog najave odlaganja popisa, premijer je naveo da je upoznat sa inicijativom Spajića o odlaganju i da ova Vlada nije adresa za odgovore na ta pitanja”, kaže se u saopštenju.

Abazović je naglasaio da su institucije Vlade spremne da postupe u skladu sa Zakonom i Uredbom, i da svako odlaganje, pored dodatnih troškova, stvara i procesne poteškoće koje otežavaju poziciju Monstata i drugih državnih organa koje su svoje pripremne radnje već obavili.

“Zaključeno je da popis nije i ne treba biti politizovan, odnosno da bude još jedno oruđe koje bi određene poražene političke strukture koristile za destabilizaciju, već jedna od uobičajenih aktivnosti države radi pripremanja demografskih, ekonomskih i drugih strategija razvoja”, navodi se u saopštenju,

Abazović je, kako se navodi, istakao odlučnost postojeće Vlade da taj proces sprovede po planu.

“Uz uvažavanje drugačijih stavova predstavnka nove Vlade koja bi trebalo da se bira u Skupštini naredne nedelje i koja bi u slučaju odlaganja ponijela odgovornost za sprovođenja procesa i njegovog uspješnog finalizovanja”, navodi se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...