fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrnogorsko kolo u kineskom gradu Kunshanu

Crnogorsko kolo u kineskom gradu Kunshanu

Kunshan, Podgorica, (MINA) – Na manifestaciji Gala, u okviru saradnje 17+1, koja je povodom Nove godine održana u kineskom gradu Kunshanu u provinciji Jiangsu, izvedeno je i crnogorsko kolo.

Kako javlja novinarka Yu Xi, koja za agenciju MINA izvještava iz Pekinga, riječ je o najvećem kulturno- umjetničkom događaju u okviru mehanizma saradnje između Kine i 17 zemalja centralnoistočne Evrope.

Događaju su prisustvovali Qin Gang, zamjenik ministra vanjskih poslova Kine, Huo Yuzhen, ambasadorka za saradnju 17+1 i predstavnici diplomatskog kora 17 zemalja, među kojima su bili i ambasador Crne Gore u Kini Darko Pajović i prvi sekretar crnogorske ambasade Damir Šabanović.

Na Gali su, pored kineske tradicionalne kulture i umjetnosti, izvedene i predstave iz 17 zemalja regiona, uključujući i crnogorsko kolo, u kojem su kineski umjetnici plesali u crnogorskoj narodnoj nošnji.

Kako je naveo profesor Jiang Tiehong, zamjenik direktora Koledža za ples Univerziteta Minzu čiji su studenti izveli crnogorske igre u Gali, nije bilo lako da oni za kratko vrijeme nauče crnogorsko kolo, ali su bili vrlo marljivi i odgovorni.

„Po mom mišljenju, ples u Crnoj Gori i regionu uglavnom podrazumijeva pokrete nogama, što je velika razlika sa kineskim plesom i što je najteže za naše plesače, ali nakon upornog učenja i vježbe mogu reći da smo zadovoljni njihove današnje predstave“, kazao je Jiang.

Prema njegovim riječima, iako nošnja plesača nije mogla biti sto odsto ista kao prava crnogorska, bila je je prepoznatljiva, i trudili su se da bude što sličnija originalnoj.

Kako je najavljeno, dan poslje Gale, u Kunshanu će biti održani i poslovni događaji koji će zemljama regiona pružiti više mogućnost za buduću praktičnu saradnju.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...