fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora privržena uspostavljanju trajnog mira na Bliskom istoku

Crna Gora privržena uspostavljanju trajnog mira na Bliskom istoku

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je privržena dvodržavnom rješenju i uspostavljanju trajnog mira na Bliskom istoku, rekao je ministar vanjskih poslova Filip Ivanović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), Ivanović je danas u odvojenim susretima razgovarao sa ambasadorima Izraela, Alžira i Gruzije – Jahelom Vilanom, Fatahom Mahrazom i Tamarom Liluašvili.

Navodi se da je Ivanović sagovornicima predstavio vanjskopolitičku orijentaciju 44. Vlade i naglasio da je proces evropske integracije apsolutni prioritet.

Tokom sastanka sa Vilanom, ocijenjeno je da su bilateralni odnosi bliski i stabilni, da se u kontinuitetu razvijaju i da postoji sadržajna saradnja u brojnim oblastima.

“U kontekstu izraelsko-palestinskog pitanja, ponovljena je privrženost Crne Gore dvodržavnom rješenju i uspostavljanju trajnog mira, uz osudu terorističkog napada Hamasa i poziv na prekid vatre, kao i obezbjeđivanje humanitarne pomoći civilima u Gazi”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, razgovor sa Mahrazom bio je prilika da se razmijene mišljenja o daljoj dinamici razvoja bilateralnih odnosa, naročito u oblastima u kojima postoji potencijal i obostrani interes, kao što su energetika, turizam i pomorski saobraćaj.

Navodi se da su sagovornici konstatovali da treba jačati politički dijalog i kontakat, a pohvalili su saradnju dvije države u međunarodnim forumima.

Ivanovic - ambasador Alzira
foto: MVP

“U fokusu razgovora sa ambasadorkom Gruzije bila je zajednička evropska vizija, kao strateški okvir razvoja, koji doprinosi dinamičnijim bilateralnim odnosima i sveukupnoj saradnji”, rekli su iz MVP.

Kako su kazali iz tog Vladinog resora, sagovornici su odnose dvije države ocijenili prijateljskim i veoma dobrim, čemu doprinosi i obostrana spremnost za dalje jačanje kontakata na visokom nivou.

Ivanovic - ambasadorka Gruzije
foto: MVP

Ivanović je naglasio da je integracija u Evropsku uniju apsolutni prioritet Vlade i da će Crna Gora nastaviti da podržava evropske aspiracije Gruzije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije