fbpx
NaslovnicaCrna GoraCInMED: DRI nije uočila nijednu nepravilnost u našem radu

CInMED: DRI nije uočila nijednu nepravilnost u našem radu

Podgorica, (MINA) – Državna revizorska institucija (DRI) je, u reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Instituta za ljekove i medicinska sredstva (CInMED), dala pozitivno mišljenje, što znači da nije uočila nijednu nepravilnost u radu Instituta, kazali su iz CInMED-a.

Držana revizorska institucija je u izvještaju navela da CInMED nije uskadio koeficijente zaposlenih u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima koji se odnose na zarade zaposlenih u javnom sektoru.

Iz CInMED-a su u reagovanju naveli da su tekstovi objavljeni u medijima sačinjeni na osnovu sažetka izvještaja DRI, kao i da ne odaju pravu sliku poslovanja Instituta i dovode javnost u zabludu.

Oni su pozvali medije i javnost da realno i u cjelosti sagledaju izvještaj DRI, i rekli da izvlačenje iz konteksta pojedinosti iz izvještaja ne doprinosi respektabilnosti i ugledu medija i institucija od vitalnog značaja za zdravstveni sistem Crne Gore.

“DRI je dala pozitivno mišljenje na finansijsku reviziju Instituta za prošlu godinu. Mišljenje DRI nikako ne bi moglo biti pozitivno da je u poslovanju Instituta bilo zloupotreba ili nezakonitog postupanja”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, finansijskom revizijom je utvrđeno da je Godišnji finansijski izvještaj Instituta za prošlu godinu sastavljen i predstavljen na fer i objektivan način u skladu sa važećim okvirom finansijskog izvještavanja.

“Navedeno pozitivno mišljenje znači da je ukupno finansijsko poslovanje Instituta obavljano u skladu sa važećim zakonima, kao i da DRI nije imala nijednu preporuku, odnosno uočenu nepravilnost”, rekli su iz CInMED-a.

Prema njihovim riječima, DRI je u izvještaju Institutu samo skrenuo pažnju u jednom izolovanom slučaju prodaje rashodovanog, nefunkcionalnog automobila.

Tada su, kako su pojasnili iz CInMED-a, sredstva od prodaje namijenjena za humanitarne svrhe uplaćena na račun Sindikata Instituta, umjesto prvo na račun Instituta, a zatim sa tog na račun Sindikata.

“Kada je u pitanju pravilnost poslovanja Instituta, DRI je dala uslovno mišljenje, što znači da su u pitanju preporuke tehničke prirode, odnosno manje nepravilnosti, za čije je korigovanje dat rok od šest mjeseci, na čemu Institut intenzivno radi”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Institut zaključio ukupno tri ugovora o djelu, a preporuka DRI glasila je da je potrebno zaključiti drugu formu ugovora, što je već i korigovano i implementirano.

“Naročito bismo istakli da nijesu na mjestu navodi koje se odnose na efikasnost rada Instituta, odnosno pogrešna interpretacija kada je u pitanju naša najvažnija nadležnost – odobravanje ljekova”, rekli su iz CInMED-a.

Oni su naveli da su za nepune dvije godine od promjene upravljačke strukture i organizacionih promjena uspjeli da za minimum pet puta ubrzaju rješavanje zatečenih zahtjeva klijenata, kao i da se pozicioniraju kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom planu kao izuzetno profesionalna i respektabilna institucija.

“Stoga zaslužujemo objektivan i fer pristup prilikom izvještavanja o našem radu”, rekli su iz CInMED-a.

Oni su istakli da Institut prvi put od svog osnivanja 2009. obavlja sve svoje zakonske nadležnosti u zakonom propisanim rokovima.

Kako su dodali, Institut je postigao rekordne rezultate na zadovoljstvo građana, svojih klijenata i drugih aktera u zdravstvenom sistemu “i može da služi kao primjer preporoda jedne institucije”.

“Naše efikasno poslovanje dovelo je do višemilionskih ušteda budžetskih sredstava opredjeljenih za zdravstvo”, kazali su iz CInMED-a.

Oni su rekli da eksperti Instituta, kako u pogledu svog obrazovanja, tako i iskustva i znanja, mogu da pariraju svojim kolegama iz Evropske unije u procjeni kvaliteta, bezbjednosti i efikasnosti ljekova i medicinskih sredstava, pa javnost apsolutno može imati povjerenje u kvalitet njihovog rada i poslovanja.

“Upravo i analiza DRI govori u prilog tome, s obzirom na to da se data preporuka odnosi samo na pojedina radna mjesta na koja su raspoređene osobe sa srednjom stručnom spremom, a koja po mišljenju DRI zahtijevaju neznatno usaglašavanje sa koeficijentima utvrđenim za državne službenike”, rekli su iz CInMED-a.

Oni su napomenuli da je Institut nezavisan regulatorni organ koji se u potpunosti finansira od svog rada i nema apsolutno nikakve prihode iz budžeta Crne Gore, pa je izuzet od primjene propisa koji se odnose na državne službenike i namještenike.

Iz CInMED-a su naveli da u pogledu svih aspekata svoga poslovanja poštuju zakonska ograničenja, kao i da se pridržavaju u cjelosti preporuka i mišljenja Ministarstva finansija, koje je blagovremeno dostavljeno DRI u postupku revizije.

“Institut je preduzeo sve aktivnosti na korekciji manjih nepravilnosti u poslovanju, pa se izuzetno ponosimo što u moru negativnih mišljenja DRI naše poslovanje ocjenjuje pozitivno”, rekli su iz CInMED-a.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...