fbpx
NaslovnicaCrna GoraCDT: Vlada da reaguje na miješanje Srbije u popis

CDT: Vlada da reaguje na miješanje Srbije u popis

Podgorica, (MINA) – Centar za demokratsku tranziciju (CDT) pozvao je crnogorsku Vladu da u najkraćem roku uputi zvanični protest Vladi Srbije zbog, kako su naveli, nedopuštenog miješanja u popis stanovništva u Crnoj Gori.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selakovića sastali su se sa predstavnicima Saveza studenata Crne Gore u Srbiji, koji su ministrima predstavili inicijativu da se kopija popisnog dokumenta koristi ubuduće kao dokaz o nacionalnoj pripadnosti, što bi im omogućilo da se besplatno školuju u toj zemlji.

Na sajtu Ministarstva odbrane se navodi da treba naći konstruktivno rješenje u odnosu na inicijativu Savjeta i da treba razmotriti sve načine kako da budući akademski građani imaju što bolje uslove tokom školovanja.

Programska direktorica CDT-a Milica Kovačević rekla je da riječ o jasnom uplitanju u popisni proces kroz pripremu direktnih benefita ukoliko se neka grupa izjasni kako to žele zvaničnici Srbije.

„Pored toga, ovdje postoji i dodatan potencijalni problem u kontekstu javno izražene intencije da privatni podaci crnogorskih građanki i građana prikupljeni popisom budu korišćeni za ostvarivanje prava u drugim državama“, navela je Kovačević.

Ona je apelovala na Evropsku komisiju da pažljivo isprati ovu situaciju i reaguje na najavljena kršenja Kodeksa prakse evropske statistike i Regulative 223/09.

Kovačević je napomenula da jedan od ključnih statističkih principa, definisan u Kodeksu prakse evropske statistike, je princip statističke povjerljivosti i zaštite podataka.

„Države su u skladu s tim principom dužne da pruže apsolutnu garanciju privatnosti pružalaca podataka, povjerljivosti informacija koje oni daju, njihovog korišćenja samo u statističke svrhe i sigurnosti podataka“, istakla je Kovačević.

Kako je dodala, Regulativom broj 223/09 Evropskog parlamenta i Savjeta propisano je da korišćenje povjerljivih podataka u svrhe koje nisu isključivo statističke, kao što su administrativne, pravne ili poreske svrhe, treba strogo zabraniti.

„Budući da su i Srbija i Crna Gora države aspirantkinje za članstvo u EU, dužne su da poštuju principe i obaveze sadržane u ovom kodeksu i regulativama“, naglasila je Kovačević.

Prema njenim riječima, pored EU standarda, korišćenje podataka prikupljenih popisom za ostvarivanje pojedinačnih prava je u suprotnosti i sa zakonodavstvom obje države.

Kovačević je kazala da je u članu 29 Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine Srbije propisano da se podaci prikupljeni u popisu ne mogu upotrebljavati u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti se mogu koristiti kao dokaz za ostvarivanje prava građana.

„Slučajno ili ne, isti član 29, Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova Crne Gore, predviđa da se podaci i upitnici za popis prikupljeni popisom ne mogu koristiti u svrhu utvrđivanja obaveza građana, niti kao dokaz za ostvarivanje prava građana“, navela je Kovačević.

Ona je kazala da ova aktivnost Vlade Srbije dolazi nakon apela istoričara Aleksandra Rakovića koji je, prije nekoliko dana, pozvao crnogorske građane da čuvaju kopije popisnica jer bi na osnovu njih mogli da ostvaruju prava u Srbiji, uključujući i školovanje na budžetu.

„Smatramo da nakon smirivanja tenzija najavom odlaganja popisa ova vrsta aktivnosti iz strane države potpuno nedozvoljeno utiče na popisni proces i svjesno remeti naš, ionako veoma problematičan, popisni ambijent“, rekla je Kovačević.

Ona je poručila da buduća vlada Crne Gore mora shvatiti te poruke zvaničnika Srbije kao upozorenje.

“I promptno djelovati kako bi zaštitila neometano odvijanje popisa, ali i prava i slobode svojih građana”, istakla je Kovačević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...