fbpx
NaslovnicaCrna GoraBečić: Rezultati parlamenta na ponos i vlasti i opoziciji

Bečić: Rezultati parlamenta na ponos i vlasti i opoziciji

Podgorica, (MINA) – Rezultati rada aktuelnog saziva crnogorskog parlamenta su istorijski, i na ponos su i vlasti i opoziciji, ocijenio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

On je, na konferenciji za novinare povodom rada najvišeg zakonodavnog doma u prethodnih 16 mjeseci i aktuelne političke situacije, naveo da je prezadovoljan dostignućima 27. saziva crnogorskog parlamenta.

Bečić je istakao da je zadovoljan dostignućima na polju zakonodavne funkcije, rješavanja životnih pitanja građana, jačanja kontrolne i nadzorne uloge parlamenta, otvorenosti i transparentnosti, inovacija i na polju jačanju međunarodne saradnje.

Kako je kazao, takve rezultate su ostvarili u uslovima konstantne društveno-političke polarizacije.

„Ako danas imate ovakvu rekapitulaciju godine, onda mogu biti više nego zadovoljan“, rekao je Bečić.

Bečić je rekao da su istorijski i na ponos i vlasti i opozicije, rezultati koji se tiču rješavanja životnih pitanja građana.

On je podsjetio da će građani od prvog januara imati minimalnu zaradu 450 EUR, da će svim drugim zaposlenim rasti zarade, a da će svi osnovci će narednih godina imati besplatne udžbenike.

Kako je naveo, za oko 50 hiljada mališana su obezbijeđeni dječiji dodaci za cijelu godinu.

Bečić je istakao i da će penzioneri takođe imati povoljniji položaj naredne godine.

„Usvojili smo juče niz zakonskih projekata kojima smo olakšali uslove za odlazak u penziju vatrogasaca, zaposlenih u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, rudarsko-metalskoj industriji“, dodao je Bečić.

On je istakao da mu je drago što je riješen naslijeđeni problem korisnica naknade za majke sa troje i više djece.

Bečić je istakao da su važni procesi konstituisanje Savjeta Radio Televizije Crne Gore i kompletiranje Tužilačkog savjeta (TS).

Kako je kazao, u srijedu se desio novi momenat i četiri člana TS su dobili podršku veću od 41 poslanika, odnosno jednog dijela opozicije.

„Vjerujem da će TS odgovoriti velikim očekivanjima koje stoje pred njima“, rekao je Bečić.

Na pitanje da li je budžet održiv, obzirom da poslanici nijesu usvojili sve akte koji doprinose prihodnoj strani, Bečić je kazao da je značajan dio predloga usvojen.

“Poslanici Demokrata su glasali i za predlog o akcizama, tako da smatramo da je to trebalo podržati”, dodao je Bečić.

Upitan ima li nagovještaja da će stići inicijativa opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi, on je kazao da nema bilo kakvih najava.

„Sve ono što je obilježilo njihovo djelovanje mi je ukazivalo da oni nemaju dugoročnu strategiju i da je mijenjaju iz nedjelje u nedjelju“, rekao je Bečić.

Bečić je kazao da opozicija može da podnosi inicijative, sve ono što im Ustav i poslovnik daju za pravo, ali da se više puta potvrdilo da ono što su najavljivali nije bilo tako, već suprotno.

Upitan hoće li pokrenuti dijalog vlasti i opozicije, Bečić je rekao da ga raduje što je godina završena na uspješan način i da dijalog koji je započet u julu treba da se nasatvi naredne godine.

„Nakon praznika i vraćanja u redovne aktivnosti, trudiću se da stvorim pretpostavke da nastavimo dijalog vlasti i opozicije“, rekao je Bečić.

On je naveo da je sada jasno šta su otvorena pitanja, troje sudija Ustavnog suda kojima je konstatovan prestanak mandata, četiri člana TS.

Govorećio evropskim integracijama, Bečić je rekao da bi članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) bilo značajno za tu zajednicu.

„Članstvo Crne Gore u EU bi mnogo značilo Uniji, da pošalje poruku drugim zemljama Zapadnog Balkana da nastave proces integracija“, rekao je Bečić.

On je istakao da je taj interes Crne Gore i građana iznad interesa partija i struktura vlasti i opzicije.

„Uloge se mijenjaju a to je nešto što ostaje iznad svih nas. Ja ću se potruditi da približim to kolegama“, rekao je Bečić.

Upitan da li podržava Memorandum Građanskog pokreta URA, Socijalističke narodne partije, Civisa i manjinskih partija, Bečić je rekao da pažnju javnosti budi to što nema jasnog odgovora da li se isključuje mogućnost pravljenja parlamentarne većine sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

Prema njegovim riječima, to je stvorilo sumnju i steprnju kod građana.

„Uz nejasan odgovor na pitanje da li isključujete bilo kakvu mogućnost saradnje sa DPS, nadovezali su se neke izjave funkcionera partija većine, pa i predsjednika države Mila Đukanovića, koji tvrdi da su se sa nekim dogovorali i sve je to proizvelo sumnju“, rekao je Bečić.

Kako je kazao, sporazum koji su 8. septembra potpisali premijer i vicepremijer Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, „na 20 puta jači način šititi evropske integracije Crne Gore“.

Govoreći o interpelacijama za smjene tri ministra, Bečić je kazao da poslanici Demokrata i još jedan dio parlamentarne većine nijesu ni u jednoj varijanti glasale sa DPS-om.

Bečić je istakao da su Demokrate, čiji dio liste nije bio Krivokapić i sa kojim ništa nijesu dogovrali, 16 mjeseci na braniku Vlade i izborne volje građana.

„Siguran sam i uvjeren da se niko ne smije poigrati sa izbornom voljom građana i to su pokazali ovi dani i sedmice, počev od izbora u Mojkovcu, na Cetinju i u Petnjici, zaključno sa jučerašnjim glasanjem i svim što je ono izazvalo“, istakao je Bečić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...