fbpx
NaslovnicaMina SportKošarkaDubljević predsjednica Košarkaškog saveza

Dubljević predsjednica Košarkaškog saveza

Podgorica, (MINA) – Jelena Dubljević nova je predsjednica Košarkaškog saveza, odlučeno je na vanrednoj izbornoj Skupštini te asocijacije u Podgorici.

Dubljević je dobila podršku 42 od ukupno 80 prisutnih delegata

U izbornoj trci pobijedila je dosadašnjeg predsjednika Nikolu Pekovića, za koga je glasalo 38 delegata.

Dubljević je peti predsjednik Košarkaškog saveza, a prije nje tu funkciju obavljali su Veselin Barović, Milo Đukanović, Igor Lukšić i Peković.

“Malo je reći da sam srećna počastvovana. To je prije svega meni lično ostvarenje, neko životno. Razmišljala sam o ovome i tokom karijere i negdje sam znala i željela da se oprobam u nekim novim stvarima. Preuzimam Savez u ne baš najboljem momentu, gdje me dosta stvari čeka na stolu, ali najbitnije je završeno”, kazala je Dubljević nakon sjednice.

Govoreći o podjeli u savezu, ona je naglasila da ih ima i da će uvijek biti.

“Svi mi imamo svoje favorite. Htjela bih da se zahvalim Nikoli Pekoviću, prije svega na fer i uvijek korektnom odnosu koji smo mi imali godinama, ne samo sad i to mi je jako bitno da svi znaju. U svom planu navela sam da je meni cilj da nađemo zajednički razlog da se okupljamo da diskutujemo i da svi mi imamo isti cilj, a to je košarka i njen napredak u Crnoj Gori”, kazala je Dubljević.

Ona je naglasila da će se fokusirati na ono što je trenutno prioritet.

“Poslije najbolje naše godine desilo se to što se desilo. Ogroman gubitak za košarku, za djecu prije svega da liga još nije krenula. Najveći minus imaju djeca, propustili su ogroman broj utakmica. Cilj nam je da otključamo ligu što prije i nadam se da ću vidjeti svu tu djecu i seniore narednog vikenda na terenima gdje i pripadaju”, rekla je Dubljević.

Ona je najavila da je jedan od ciljeva i proširenje Upravnog odbora, navodeći kao glavni razlog finansije.

“Sve što sam rekla u planu i programu stojim čvrsto iza toga. Sigurna sam da će biti još stvari, jer biće naravno da se proširi Upravni odbor, biće više sredstava, jer nam je cilj da donosi finansije i samim tim sve te neke planove i komisije koje će biti zadužene za razvoj košarke će moći da rade svoj posao, tako da mislim da će uzajamno to funkcioniše onako kako smo planirali”, rekla je Dubljević.

Ona je naglasila da su “njena vrata uvijek svima otvorena”.

“Predsjednik mora da bude timski igrač inače izostaje boljitak. Meni nije cilj da glumim predsjednika, osobu do koje se ne može doći.Biću u savezu radiću apsolutno svaki dan i zbog toga sam tu. Moram da imam otvoren stav prema svima i da budem spremna da saslušam, jer ću tako moći možda i da da promjenim neke stvari. Nadam se boljim danima crnogorske košarke”, rekla je Dubljević.

Ona je najavila da će u ponedjeljak razgovarati i o ugovoru selektora Boška Radovića.

“Prioritet je da on ostane. Napravio je sjajne rezultate, najbolje koje je Crna Gora ostvarila, i mislim da zaslužuje da vodi tim”, zaključila je Dubljević.

Skupština je izglasala i Upravni odbor, čiji su članovi na predlog nove predsjednice, postali Nemanja Vranješ (aktivan igrač), Željka Ratković (predstavnik ženskih klubova), Milivoje Cerović (kompanija M:tel), Dragan Bokan (kompanija VOLI), Nikola Dabović (kompanija EXPO Commerce doo Kotor), Hasan Ramović (kompanija PUT GROSS), Đorđije Pavićević (kompanija Barsko zlato), Muhamed Bučan (Apoteke Lara pharm), Siniša Boričić (kompanija Milšped), Goran Leković (A3 klinika), Aleksandar Mijajlović (kompanija Bemax) i Zoran Piperović (advokat).

Upravni odbor dobio je podršku 45 delegata, 22 su bila protiv, a osam uzdržano.

Dubljević je dugogodišnja crnogorska reprezentativka, koja je u junu objavila kraj karijere.

Karijeru je počela u nikšićkom Rolingu, a u dresu nikšićkog tima sa svega 12 godina debitovala je u Prvoj ligi SRJ.

Iz Nikšića se, tri godine gasnije, seli u Budućnost, sa kojom je u prvoj sezoni igrala Evroligu i bila šampion SRJ.

Tokom karijere igrala je za španske klubove Ros Kaseres, Rivas Ekopolis, francuski Tarb, rusku Nadeždu, češki USK Prag, turske timove Galatasaraj, Kajzeri, Elazig, Botaš i Orman, kineski Šangaj Svordfiš i Los Anđeles Sparks.

Bila je šampion Turske sa Galatasarajem (2015), a sa Los Anđeles Sparskima je 2016. godine osvojila WNBA šampionski prsten. U dresu Galatasaraja, dvije godine kasnije, osvojila je FIBA Eurokup.

Sa U19 reprezentacijom SCG igrala je finale Svjetskog prvenstva 2005. godine i bila izabrana u idealnu petorku, a dvije godine ranije osvojila je zlato na prvenstvu Evrope do 16 godina.

Od 2009. igrala je za seniorsku reprezentaciju Crne Gore, a sa kojom je igrala na četiri Evropska prvenstva.

Najveći uspjeh crnogorska selekcija ostvarila je 2011. godine kada je osvojeno šesto mjesto na prvenstvu Evrope.

U kvalifikacijama i na šampionatima Evrope odigrala je ukupno 74 meča za nacionalni tim.

Pri kraju igračke karijere, u ljeto 2022.godine, bila je član stručnog štaba U20 ženske reprezentacije, koja je osvojila B prvenstvo Evrope i izborila plasman u A diviziju.

Od avgusta obavljala je funkciju tim menadžera u ŽKK Budućnost Bemax.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...