fbpx
NaslovnicaCrna GoraRavnopravna zastupljenost žena u pravosuđu ključna za osiguravanje pravde

Ravnopravna zastupljenost žena u pravosuđu ključna za osiguravanje pravde

Podgorica, (MINA) – Ravnopravna zastupljenost žena u pravosuđu ključna je u osiguravanju pravde za sve građane, poručeno je sa konferencije povodom osnivanja Udruženja žena sudija Crne Gore (UŽSCG).

Predsjednica Udruženja Mirjana Popović kazala je da nema vladavine prava bez povjerenja javnosti u rad sudstva.

“Apsolutno sam sigurna da su svi nosioci sudijske funkcije u Crnoj Gori više nego svjesni svoje kako zakonske, tako i moralne, etičke obaveze da to stanje što hitnije promijene”, rekla je Popović.

Ona je poručila da ravnopravnost i inkluzivnost u pravosudnom sistemu moraju biti apsolutni standard.

“Povjerenje javnosti u rad sudstva je jako teško postići. To povjerenje gradimo apsolutno svakog dana”, rekla je Popović.

Ona je kazala da prisustvo žena na visokim pozicijama u pravosuđu treba da bude važan cilj pravosudnog sistema uopšte.

“A svakako je veoma važan cilj za Udruženje žena sudija i na tom cilju ćemo veoma aktivno raditi”, kazala je Popović.

Prema njenim riječima, rodne predrasude i stereotipi, bilo da su nosioci sudijskih funkcija svjesni ili ne, negativno utiču na percepciju činjenica u postupku.

Popović je kazala da rodne predrasude negativno utiču i na razumijevanje uzroka ponašanja žrtve i počinioca djela, kao i na objektivnost dokaza u postupku.

Ona smatra da se to može odraziti na pristrasnost i nepredvidljivost sudstva i na taj način postupno smanjiti povjerenje javnosti u pravosuđe.

Vršiteljka dužnosti predsjednice Vrhovnog suda Vesna Vučković rekla je da su žene pokazale i dokazale da se mogu nositi sa svim izazovima koje sa sobom nosi kompleksno pravosuđe, ali da je na čelu pravosudnih institucija još uvijek malo žena.

“Iskreno se nadamo da će u budućim generacijama, biti toga mnogo više, jer samo tako možemo biti svjesne, poštovane”, rekla je Vučković.

Prema njenim riječima, žena sudija može napornim radom napraviti razliku u životima ljudi, može pomoći u izgradnji jednakog i pravednijeg društva.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke kazala je da težnja Udruženja naglašava značaj rodne ravnopravnosti.

“Put kojim ste krenuli vodi pravilnoj budućnosti. Pravda će biti dostupna svima”, istakla je Rajnke.

Kako je navela, Sjedinjene Američke Države su posvećene unapređenju rodne ravnopravnosti i jednakosti kao osnove za ekonomsku sigurnost, bezbjednost, zdravlje pojedinca i njihovu sposobnost da ostvaruju svoja osnovna prava.

“Budimo jasni, pravda je temelj demokratije, a uključenost i jednakost su ključni za tu pravednost”, rekla je Rajnke.

Ona je rekla da su američka Ambasada u Podgorici i Biro Stejt departmenta za međunarodne narkotike i pitanja sprovođenja zakona (INL) ponosni što podržavaju UŽSCG.

Rajnke je podsjetila da je INL podržao učešće crnogorskih žena sudija na konferencijama čiji su domaćin SAD.

Ona je kazala da slične konferencije koje slave žene u pravosuđu, imaju cilj da promovišu i osnaže žene sudije koje mogu iskorijeniti rodnu pristrasnost i diskriminatorne zakone.

Zastupnica Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava, Valentina Pavličić, rekla je da je ravnopravna zastupljenost žena u pravosuđu ključna u osiguravanju pravde za sve građane.

“Sutkinje svojim posvećenim radom i nesebičnom žrtvom doprinose jačanju mnogih žena u svim sferama javnog i privatnog života”, rekla je Pavličić.

Ona je navela da se procenat zastupljenosti žena u pravosuđu kreće oko 58 odsto.

“Međutim, ako posmatramo na koje pozicije u pravosuđu dolaze, najpotrebnije je nešto drugo. Šta nam to govori? Govori da je i dalje prisutna diskriminacija”, kazala je Pavličić.

Ona je rekla da Crna Gora kao država mora predano da radi na jačanju nezavisnosti žena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

policija, danilovgrad, seksualno uznemiravanje

Uhapšen osumnjičeni za nedozvoljene polne radnje

Podgorica, (MINA) – Službenici danilovgradske policije uhapsili su M.V. (76) osumnjičenog za nedozvoljene polne...