fbpx
NaslovnicaCrna GoraMonstat traži od Eurostata da precizira stav o popisu

Monstat traži od Eurostata da precizira stav o popisu

Podgorica, (MINA) – Uprava za statistiku Monstat zatražila je od Eurostata da precizira svoj stav u vezi sa popisom stanovništva u Crnoj Gori, s obzirom na to da je proteklih dana bilo dosta oprečnih mišljenja po tom pitanju, kazala je pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković.

Ona je, u emisiji Link na Radiju Crne Gore, rekla da je Monstat i Vladi ukazao na poruke sa međunarodnih adresa.

Komentarišući to što su Eurostata i Evropskog parlamenta (EP) došle različite poruke, odnosno da jedni popis podržavaju dok drugi savjetuju da ga treba odložiti do stabilizacije političke situacije, Remiković je kazala da je Monstat nezavisan organ i da će tako i ostati.

“Prilično smo u konfuziji u momentu kada i od EP dolazi poruka koja je na neki način za Crnu Goru obavezujuća”, kazala je Remiković, prenosi portal RTCG.

Ona je navela da su kontradiktorne informacije koje dolaze od dva tijela, dodajući da je krovna institucija za statistička pitanja Eurostat.

“Mi smo se dva puta njima obraćali za monitoring i rekli su da neće biti toga i da smo spremni sami da sprovedemo popis. Zahtjev smo ponovili 3. oktobra i još više su nas podržali da smo spremni, samim tim što su kolege učestvovale u pripremi regulative za popis”, kazala je Remiković.

Ona je navela da su, zbog oprečnih mišljenja, tražili pojašnjenje šta se dešava, naročito od Eurostata, da provjere da li su promijenili mišljenje za proteklih deset dana.

“I Vladi ukazujemo na trenutnu poziciju koja se dešava, ali i da statistika ne može da ima uticaj na to”, dodala je Remiković.

Prema njenim riječima, uredba Vlade je jasna da popis bude od 1. do 15. novembra, i Monstat nema mogućnosti da krši zakon.

“Uredba za nas ima za nas obavezujući karakter i radimo pripreme. Za nas popis jeste od 1. do 15. novembra dok Vlada ne donese drugačiju odluku”, rekla je Remiković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...