fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora godinama bez ozbiljne populacione politike

Crna Gora godinama bez ozbiljne populacione politike

Podgorica, (MINA) – Elite na vlasti u Crnoj Gori godinama unazad nijesu sposobne da kreiraju ozbiljnu populacionu politiku, ocijenili su iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT) i Društva statističara i demografa Crne Gore (DSD).

Kako je saopšteno iz CDT-a, to je jedan od glavnih zaključaka publikacije “Zašto Crnoj Gori nije stalo do sopstvenog stavnovništva”, koju je ta nevladina organizacija pripremila zajedno sa DSD-om.

U zaključcima se navodi da svi dosadašnji pokušaji nijesu bili vrijedni posebne pažnje i da su više predstavljali izolovane aktivnosti nego dobro kreiranu politiku države.

Takvo ponašanje vlasti, kako se dodaje, za dugoročnu posljedicu ima gubitak najznačajnijeg resursa jedne države – stanovništva.

Navodi se da su nakon godina panedemija i u prošloj godini nastavljeni izrazito negativni demografski trendovi.

“Depopulacija Crne Gore se nastavlja i u prošloj godini. Ukupan broj stanovnika se smanjio za 1.998 osoba, ili za približno isti procenat kao i u periodu pandemije, ali ne zbog povećanog mortaliteta, već zbog većeg odliva našeg stanovništva”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da se ukupni mortalitet nakon završetka pandemije vratio na očekivani nivo.

“Međutim, u prošloj godini došlo je do povećanja stope mortaliteta djece do godine starosti, što je ozbiljan signal zdravstvenog i socio-ekonomskog stanja države”, navodi se u saopštenju.

U publikaciji se navodi da je značajno povećan i broj samoubistava, po kojima je Crna Gora na 14. mjestu u svijetu

“Migracioni saldo je dostigao svoj negativni maksimum u 2022. godini, što znači da je Crna Gora i dalje mjesto iz kojeg se više odlazi, nego dolazi”, kaže se u publikaciji.

Kako se dodaje, Crna Gora je na pragu duboke demografske starosti, a udio populacije do 14 godina (17,9 odsto) skoro da je izjednačen sa populacijom 65+ (16,5 odsto).

Navodi se da ti i mnogi drugi zaključci predstavljeni u publikaciji jasno govore da je Crnoj Gori potrebna odgovorna i vizionarska vlast koja se neće rukovoditi kratkoročnim ciljevima i zataškavanjem tog ozbiljnog problema.

U CDT-u i DSD-u vjeruju da su nalazi dovoljan razlog da briga o populacionim kretanjima Crne Gore nađe svoje mjesto u javnim politikama i da se tim pitanjima ozbiljno mora baviti svaka odgovorna buduća vlada.

“Potrebno je napustiti ustaljenje obrasce “vođenja” populacione politike kroz finansijske podsticaje u izbornim godinama, već je neophodno kreirati dugoročnu i pažljivo pripremljenu podršku za cjelovit razvoj pojedinca od njegovog rođenja do kraja života”, kazali su iz CDT-a i DSD-a.

Oni su naglasili da populaciona politika ne smije biti izolovana kroz set finansijskih podsticaja.

“Već ona mora biti duboko integrisana kroz politiku obrazovanja, mladih i sporta, politiku socijalnog staranja i zdravstvenu, spoljnu, fiskalnu politiku, politiku kulture i medija, prostornu politiku i sve one politike koje svojim djelovanjem neposredno vrše uticaj na razvoj pojedinca odnosno našeg društva”, dodaje se u saopštenju.

Iz CDT-a i DSD-a su rekli da je Crnoj Gori potrebna strategija inkluzivne populacione politike i precizno definisanje i koordinacija svih politika koje je čine.

“Nama je potrebna osviješćena Vlada koja ove teme neće koristiti za politički marketing”, zaključuje se u saopštenju.

Publikacija je dostupna na linku https://www.cdtmn.org/analize/dok-cekamo-odgovorniju-vlast-zasto-crnoj-gori-nije-stalo-do-sopstvenog-stanovnistva/.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...