fbpx
NaslovnicaMina SportKošarkaDubljević: Da dokažemo da nijesmo slučajno na SP

Dubljević: Da dokažemo da nijesmo slučajno na SP

Podgorica, (MINA) – Košarkaška reprezentacija Crne Gore na Filipine putuje da dokaže da nije slučajno na Mundobaksetu i da sviju državu predstavi kako treba, kazao je kapiten Bojan Dubljević.

Crnogorski košarkaši večeras, iz Podgorice, preko Istanbula, putuju za Manilu, gdje će 25. avgusta igoru protiv Meksika na startu Svjetskog prvenstva.

Dubljević smatra da Crna Gora ima dobru ekipu, vrhunske igrače i ljude.

“Uz sve to atmosfera je sjajna što je veoma važno za rezultat”, rekao je Dubljević na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je reprezentacija odigrala nekoliko pripremnih utakmica i da su imali priliku da uoče dobre i loše stvari.

“Imaćemo vremena da ispravimo te loše stvari”, rekao je Dubljević.

On je naglasio da je osnovni da se prođe grupa, navodeći da ona nije ni laka ni teška, a da u drugoj fazi i novoj grupi pokušaju da naprave iznenanđenje.

“Cilj je proći grupu, a ona nije ni laka ni teška. Danas svi igraju košarku i sve ekipe imaju kvalitet. Cilj je da prođemo prvu grupu i nadamo se da u drugoj možemo napraviti iznenađenje”, zaključio je Dubljević.

Izabranici selektora Boška Radovića do početka Mundobasketa odigraće još jedan test meč protiv domaćina Filipina, a na prethodna četiri upisali su pobjedu (Iran) i tri poraza (Francuska, Slovenija i Gruzija).

Povratnik u reprezentaciju Nikola Vučević, koji će nakon četiri godine ponovo nastupiti u crnogorskom dresu, kazao je da želja da igra za Crnu Goru nikada nije bila sporna, ali da nije nastupao zbog negativne atmosfere i nerealnih očekivanja.

Prema njegovuim riječima, bilo je ranijih iskustava koja se nijesu završavala na pozitivan način.

“Najviše zbog nekih nerealnih očekivanja, to je stvaralo pritisak i lošu atmosferu među igračima, u stručnom štabu, savezu. Odvojite veliki dio ljeta, dođete dobrovoljno i onda se dešavaju stvari zbog kojih očekivano nemate veliku želju da opet dođete”, kazao je Vučević.

On je naglasio da se nakon razgovora sa selektorom Boškom Radovićem promijenilo u pozitivnom smjeru.

“Dosta igrača su moji prijatelji, Marko Simonović mi je takođe govorio da se poboljšala situacija. To je sve podiglo želju da dođem. Totalno je druga priča nego što je prije bila”, rekao je Vučević.

On je naglasio da na šampionat ne putuju sa nerealnim očekivanjima.

“Drago mi je što sam se vratio. Uživam u pripremama. Nadam se da će se sve završiti na pozitivan način. Pozitivnije se razmišlja i drago mi je da je tako. Moramo da cijenimo što su ovi momci uradili do sada u svim kvalifikacijama, rekao je Vučević.

Centar Čikaga kazao je da je znao da mora proći određeno vrijeme da se navikne na sve, posebno na nova FIBA pravila.

“Sada sam iskusniji, zreliji, znam šta da očekujem i kako da se pripremim i pružim maksimum. Imamo još jednu prijateljsku utakmicu i dovoljno vremena da sve legne kako treba”, rekao je Vučević.

On vjeruje da Crna Gora može proći grupu u konkurenciji Litvanije, Meksika i Egipta.

“To bi bio ogroman uspjeh. Ne potcjenjujemo nikoga, niti smo u toj poziciji – Meksiko i Egipat su na prvenstvu sa razlogom. Moramo da uđemo ozbiljno u mečeve, maksimalno da se pripremimo, samo tako možemo do pobjede. Imamo kvalitet, ali to moramo da dokažemo na parketu”, rekao je Vučević.

Govoreći o potencijalnom duelu sa Amerikancima, on je istakao da bi to bila velika stvar iako neće nastupiti u najjačem sastavu.

“To su ekstra igrači, nose igru u svojim timovima. Međutim, greška je ako razmišljamo o Amerikancima. Prvo da se prođe grupa, a taj eventualni duel bio bi šlag na torti. Motivacije imamo dovoljno, znamo da nam prolaz grupe daje šansu da igramo kvalifikacije za Olimpijske igre – to je takođe velika stvar”, zaključio je Vučević.

Novi član moskovske Rune, Nikola Ivanović, smatra da je prva utakmica i najvažnija.

“Lijepo je misliti na posljednji meč grupe protiv Litvanije, na potencijalne duel sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali prva utakmica je najbitnija”, jasan je Ivanović.

Govoreći o nastupu u nacionalnom timu, Ivanović je kazao da je reprezentacija drugačija od svega ostalog.

“Tu nema statistike, nema razmišljanja o bilo čemu drugom. Imaš momke sa kojima si košarkaški odrastao i želiš da sa njima napraviš nešto za državu”, rekao je Ivanović.

On je naglasio da je završen glavni dio priprema i utakmica, ali da je dobro što one još nijesu završene.

“Ima dosta treninga do prve utakmice, imamo još jednu prijateljsku utakmicu na Filipinima protiv domaćina. Mogu se dodatno ispeglati neke stvari koje su predstavljale problem u nekim utakmica”, rekao je Ivanović.

On smatra da Crna Gora napadački odavno nije bila jača.

“Vidjelo se da imamo dosta oružja gdje možemo da prijetimo. Prije svega unutrašnja linija, kao što je već donosila prevagu i razliku u utakmicama. Takođe smo pokazali da spoljna linija može da završi mnogo posla”, rekao je Ivanović.

Selektor Boško Radović uoči puta odlučio je da u Manilu ne putuje Emir Hadžibegović.

Crnogorsku košarku predstavljaće Nikola Ivanović, Kendrik Peri, Igor Drobnjak, Petar Popović, Vladimir Mihailović, Andrija Slavković, Dino Radončić, Aleksa Ilić, Nemanja Radović, Marko Simonović, Nikola Vučević i Bojan Dubljević.

Crna Gora će u grupi na Svjetskom prvenstvu igrati sa Meksikom (25. avgust), Egiptom (27) i Litvanijom (29).

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...