fbpx
NaslovnicaMINA ServisiMINA OTSIgranje video igara podstiče strateško razmišljanje, socijalizaciju i kreativnost

Igranje video igara podstiče strateško razmišljanje, socijalizaciju i kreativnost

Video igre su neizostavan dio svakodnevice velikog broja ljudi, a preko 70 posto aktivnih korisnika igra ih duže od 10 godina, pokazalo je regionalno istraživanje koje je sproveo Hrvatski Telekom među eSport entuzijastima iz Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije. Istraživanje je sprovedeno među ispitanicima od 18 do 40 godina koji redovno igraju video igre.

Kao prva tri pozitivna aspekta, gejmeri su istakli razvijanje strateškog razmišljanja (čak 83 posto), upoznavanje novih ljudi (61 posto) i razvijanje kreativnosti (56 posto).

Pokazalo se kako svaki peti zaljubljenik u eSport vidi igranje video igara kao priliku za poboljšanje vlastite digitalne pismenosti, pa tako više od 85 posto njih bilježi odlične ili vrlo dobre rezultate u školi ili na fakultetu.

Pozitivno je i to što se 80 posto gejmera osjeća srećno kada igraju video igre, dok više od 65 posto navodi opuštenost kao dominantan osjećaj. U virtualnom svijetu oni se i aktivno socijalizuju, pa je čak 75 posto njih steklo pet do deset novih prijatelja zahvaljujući esportu.

Takođe, 50 posto mladih igrača smatra kako igranjem video igara jačaju reflekse i fokus, analitičnost i orijentaciju, a 45 posto njih eSport vide i kao priliku za dodatan prihod uz postojeći posao, dok se 34 posto njime želi i profesionalno baviti.

No, uprkos rasprostranjenosti video igara, čak 80 posto mladih susrelo se s predrasudama okoline vezanim za esport i gaming industriju.

„Danas je jasno da eSport i gejming donose brojne benefite ako im se pristupa odgovorno, da podstiču socijalizaciju, kreativnost i strateško razmišljanje, i upravo je to jedan od razloga zbog kojeg smo sa kolegama iz Hrvatske i Makedonije pokrenuli Telekom eSports Championship. Drugim riječima, željeli smo da i široj javnosti približimo prilike za promovisanje vrijednosti važnih mladima i borbu protiv stereotipa kroz eSports, koji je već sastavnio dio njihovih života“, kazao je Marjan Popović, vođa službe za multimedijalne sadržaje u Crnogorskom Telekomu.

Svjestan prisutnosti brojnih stereotipa o ovoj industriji, ali i prednosti koje donosi odgovorno igranje, Telekom pokrenuo je regionalno takmičenje Telekom eSports Championship, na kojem učestvuju igrači iz Crne Gore, Hrvatske, i Sjeverne Makedonije, a osim dobre zabave njegov cilj je i edukacija te promovisanje jednakosti, borba protiv govora mržnje, briga o sebi.

Tako su sastavni dio takmičenja razne aktivnosti kojima se podstiče razvoj novih vještina kod takmičara, ali i gledaoca.

Finale ovogodišnjeg regionalnog takmičenja održaće se 19. novembra u Zagrebu, a za sve detalje pratite Telekom eSports društvene mreže.

kontakt pošiljaoca: [email protected]

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...