fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnaci oporavka potražnje podigli cijene nafte

Znaci oporavka potražnje podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 68 USD nakon što su najnoviji podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pokazali snažan pad zaliha derivata, potpirujući nadu u ubrzani oporavak potražnje.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,23 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,65 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,31 USD višoj cijeni, od 64,25 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce je ohrabrio podatak američke vlade da su zalihe derivata pale prošle sedmice 3,3 miliona barela, a iskorištenost rafinerijskih kapaciteta porasla na 85,4 odsto.

Predstavnik Price Futures Groupa, Phil Flynn, kazao je da je tržište to dočekalo kao dobru vijest.

“Potražnja za benzinom neznatno je smanjena na sedmičnom nivou, i to je malo razočaralo, ali razočaranje je ublažila činjenica da je potražnja za derivatima snažno porasla”, dodao je Flynn.

Podršku tržištima pruža i odluka vodećih proizvođača da će se držati plana o postepenom ublažavanju ograničenja proizvodnje od maja do jula, koja signalizira da vjeruju u oporavak globalne potražnje.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni partneri predviđaju da će globalna potražnja za naftom ove godine porasti šest miliona barela dnevno, nakon prošlogodišnjeg pada za 9,5 miliona barela dnevno.

„Naftni kartel i dalje je uvjeren da su šanse za potražnju dobre budući da se ekonomija SAD-a i Kine snažno oporavljaju. To je ublažilo zabrinutost zbog rasta broja novih slučajeva koronavirusa u Indiji, Japanu i Brazilu”, objasnila je Margaret Yang za DailyFX.

Trgovce posebno brine širenje zaraze u Indiji, trećem po veličini svjetskom potrošaču nafte. Indija bilježi više od 200 hiljada umrlih od posljedica zaraze koronavirusom, nakon više od 300 hiljada novih slučajeva zaraze dnevno u proteklih sedmicu.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici saopštio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 63,91 USD, što znači da je porasla 69 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...