fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street blago pao nakon dva dana rasta

Wall Street blago pao nakon dva dana rasta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu su u četvrtak skliznuli zbog pada cijene dionica nekoliko tehnoloških divova i jer je ulagače obeshrabrio i dalje visok nivo nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Dow Jones indeks oslabio je 0,5 odsto na 26.734 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 odsto na 3.215 poena, a Nasdaq 0,73 odsto na 10.473 boda, prenosi Hina.

Pad tih indeksa, nakon dva dana rasta, posljedica je, između ostalog, korekcije cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple i Microsoft, koje su donedavno neprestano rasle.

„To je dobar pokazatelj da se novac preliva iz prekupljenog Nasdaq indeksa u druge sektore koji bi trebalo da ojačaju kada ekonomija čvršće stane na svoje noge”, rekao je strateg u firmi Delos Capital Advisors, Andrew Smith.

No, ulagači su bili suzdržani i zbog ekonomskih pokazatelja, koji nijesu dali jasne signale.

Iako je promet u trgovini na malo skočio u junu više nego što se očekivalo, dalji rast broja novozaraženih koronavirusom, u nizu saveznih država, ne podržava teze o brzom oporavku privrede.

Tim više što i dalje 32 miliona Amerikanaca prima pomoć za nezaposlene, a neke savezne države, kao što je Kalifornija, usporile su planove o ponovnom pokretanju privredne aktivnosti.

„Ekonomski podaci pokazuju da je i dalje prisutno puno izazova. Bilo bi dobro da se Kongres složi i što prije prihvati nove fiskalne podsticajne mjere”, saopštio je strateg u firmi Baird, Willie Delwiche.

Kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka prilično se razlikuju.

Tako je Bank of America objavila da je njena dobit u prethodnom tromjesečju upola manja nego što je bila u istom prošlogodišnjem periodu, dok je Morgan Stanley izvijestio o rekordnoj zaradi.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,67 odsto na 6.250 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,43 odsto na 12.874 poena, a pariski CAC 0,46 odsto na 5.085 bodova.

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...