fbpx
NaslovnicaMINA BusinessOčekuje se da stopa rasta bude iznad projektovane

Očekuje se da stopa rasta bude iznad projektovane

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stopa ekonomskog rasta za prošlu godinu će, prema očekivanjima, biti iznad projektovane, pri čemu je došlo do rasta u skoro svim sektorima, a dominantno u turizmu i građevinarstvu, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

On je na sastanku sa analitičarima kreditne rejting agencije Standard&Poor’s (S&P), Maximom Rybnakovim i Gabrielom Forsa, kazao da je, nakon visokih stopa rasta u 2017. i 2018. godini od 4,7 odsto i 5,1 odsto, respektivno, trend rasta nastavljen i u prošloj godini.

„Imali smo uspješnu prošlu godinu tokom koje smo za tri kvartala dostigli rast od 3,8 odsto, dok je očekivana stopa rasta za četvrti kvartal četiri odsto. Imajući u vidu ostvarene rezultate, očekuje se da će stopa rasta za prošlu godinu biti iznad projektovane“, rekao je Radunović predstavljajući osnovne parametre koji su obilježili prošlu godinu.

Radunović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ukazao na dosljednost u primjeni mjera fiskalne konsolidacije, koje i u četvrtoj godini sprovođenja daju očekivane rezultate, ali i na njihov značaj u jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti.

„Osim navedenog, u ovoj godini nastavićemo sa sprovođenjem strukturnih reformi, posebno u dijelu optimizacije broja izvršilaca u javnom sektoru, reforme poreske administracije Crne Gore, kao i u dijelu borbe protiv sive ekonomije koja već daje značajne rezultate“, naveo je Radunović.

U okviru redovne godišnje posjete, analitičari kreditne rejting agencije sastaće se sa predstavnicima crnogorskih institucija i na osnovu prikupljenih podataka obaviti reviziju kreditne sposobnosti Crne Gore.

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...