fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekordni nivo S&P 500 indeksa

Novi rekordni nivo S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 dostigao novi rekordni nivo, kao i Nasdaq, međutim kasnije su indeksi skliznuli s tih nivoa jer ulagače zabrinjava visoka inflacija.

Dow Jones ojačao je 17 bodova ili 0,05 odsto, na 35.619 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,32 odsto, na 4.682 poena, a Nasdaq indeks 1,26 odsto, na 15.854 boda, prenosi SEEbiz.

Tokom trgovanja S&P 500 i Nasdaq dostigli su nove rekordne nivoe, nakon vijesti da je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden imenovao Jeromea Powella za čelnika Federalnih rezervi (Fed), okončavši time nagađanja ko će u naredne četiri godine voditi američku centralnu banku.

To je drugi mandat Powella na čelu Feda, što znači da ne bi trebalo doći do naglih promjena u monetarnoj politici, dok se ekonomija oporavlja od koronakrize.

U SAD-u je inflacija u oktobru dostigla najviši nivo u 30 godina, a već se pet mjeseci kreće iznad pet odsto, znatno iznad ciljanog nivoa američke centralne banke od dva odsto.

Ulagači se plaše da bi zbog rasta cijena sirovina i poremećaja u nabavnim lancima visoka inflacija mogla potrajati duže nego što su se mnogi, uključujući Fed, nadali.

A to bi moglo natjerati Fed na povećanje ključnih kamatnih stopa prije nego što se očekivalo.

Potpredsjednik Feda Richard Clarida kazao je krajem prošle sedmice da bi se na sjednici centralne banke u decembru možda trebalo razgovarati o bržem smanjenju iznosa za kupovinu obveznica.

Analitičari i trgovci očekuju i brže povećanje kamata. Kretanja na tržištu novca pokazuju da se sada očekuje povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,25 postotnih bodova do narednog juna, dok se dosad povećanje cijene novca očekivalo u julu.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,44 odsto, na 7.255 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,27 odsto, na 16.115 bodova, a pariski CAC 0,1 odsto, na 7.105 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...