fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeznatan pad indeksa

Neznatan pad indeksa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj se Crna Gora, putem emitovanja državnih obveznica na međunarodnom tržištu, zadužila 750 miliona EUR.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 0,4 odsto na 631,07 poena, a MONEX blago na 9.773,59 bodova.

Promet, realizovan kroz 24 transakcije, iznosio je 108,82 hiljade EUR i bio je pet odsto veći u odnosu na prošlosedmični.

Najveći udio u prometu imale su dionice Jugopetrola, koje su neznatno oslabile na 8,5 EUR.

Ministarstvo finansija emitovalo je u srijedu na međunarodnom tržištu državne obveznice od 750 miliona EUR.

Kamata je iznosila 2,875 odsto na 750 miliona EUR, a potražnja je bila skoro tri milijarde EUR.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, je na svom Twitter nalogu napisao da je Crna Gora, emitovanjem obveznica, obezbijedila novac za vraćanje nepovoljnih starih kredita i investiranje u rast i oporavak.

On je rekao da je Crna Gora dobila ekonomsku budućnost i izbjegla bankrot i da će se novac koristiti za vraćanje starih dugova sa nepovoljnim kamatama i investiranje u privredu.

Spajić je rekao i da je planirano rebalansom budžeta iz juna.

On je na konferenciji za medije u Vladi kazao da emisija državnih obveznica objezbjeđuje dvije godine mira i fiskalne i finansijske stabilnosti u Crnoj Gori.

„Izdali smo 750 miliona EUR zato što smo imali nevjerovatnu priliku, jer je ove godine ovo ubjedljivo najjeftinija kamata za B rangiranu državu“, rekao je Spajić i dodao da je emisija obveznica bila jedina optimalna mjera, a da bi svaka druga značila mnogo bolnije procese.

On je, govoreći o strukturi investitora, naveo da 37 odsto dolazi iz Evrospke unije (EU), bez Njemačke i Engleske. Iz Engleske dolazi 22 odsto, iz Njemačke nekih 20 odsto, dok su ostatak američki i investitori iz Azije i ostatka svijeta.

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović, saopštio je da je najveći dio novca, od prikupljenih 750 miliona, potreban za otplatu glavnice koja dolazi na naplatu naredne godine.

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da je emisija obveznica na međunarodnom tržištu najznačajniji model koji je Vlada mogla realizovati i da Crna Gora želi da krene u razvojni ciklus.

Ubrzo su uslijedile i rekacije na izdate obveznice.

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević, najavio je da će od Spajića tražiti da objasni kada je Vlada donijela odluku o emisiji državnih obveznica od 750 miliona EUR.

On smatra da je nova Vlada emisijom 750 miliona EUR državnih obveznica pokazala da je to zaduženje pripremano najmanje tri mjeseca sa Vladom Duška Markovića.

“Ova emisija nije predviđena budžetom za ovu godinu, a još nijesmo usvojili budžet za narednu. Na osnovu kojeg zakona se Vlada zaduzila 750 miliona EUR, još se ne zna. Ovo je, po svemu sudeći, poluprivatna emisija starog i novog ministra, mimo okvira predviđenog budžetom”, saopštio je Medojević.

Zamjenik predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS), Duško Marković, kazao je da je emisija državnih obveznica obavljena zahvaljujući povjerenju stranih kreditora i investitora u Crnu Goru kao pouzdanu ekonomsku i investicionu destinaciju, što je rezultat prethodne vlade.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević, reagovao je na izjavu premijera da je zaduženje Crne Gore pripremano u tajnosti.

“U novembru su privatna lica angažovala konsultante koji su im se javili da dogovaraju zaduženje države od 750 miliona. Tajno su radili. Ali organizovano. Transparentnost na djelu. I sve su radili bez podataka. Sjajno”, napisao je Konjević na Twitteru.

Potpredsjednik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, ocijenio je da je zaduživanje države u vidu emisije državnih obveznica na međunarodnom tržištu ishitrena i netransparentna ekonomska odluka sa krajnje neizvjesnim posljedicama.

Iz Centralne banke (CBCG) su međutim kazali da je emisija bila dobar potez kojim je na vrijeme obezbijeđena finansijska sigurnost.

Takođe, šefovi poslaničkih klubova složili su se da upute zahtjev da se do utorka Skupštini dostavi sva dokumentacija radi potpunog uvida u proces vezan za emisiju državnih obveznica.

Na berzi je ove sedmice trgovano akcijama kompanije SI promet koje su porasle 33,3 odsto na četiri centa.

Poskupile su i dionice Luke Bar šest odsto na 20,27 centi, Elektroprovrede (EPCG) tri odsto na 2,78 EUR i kompanije Podgoricaekspres jedan odsto na deset EUR.

Gubili su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) osam odsto na 55,5 centi, Montecargo 1,7 odsto na 18,67 centi i Crnogorski Telekom 0,9 odsto na 1,1 EUR.

Cijenu u odnosu na prošlu sedmicu nijesu mijenjali Primorje Hotels & Restaurants 2,98 EUR i Centar Igalo tri EUR.

Ove sedmice su i Crnogorska komercijalna (CKB) i Podgorička banka uspješno završile jedan od najkompleksnijih projekata integracije na crnogorskom finansijskom tržištu.

„Integrisana banka nastavlja sa radom pod nazivom Crnogorska komercijalna banka Podgorica, member of OTP group, i ostaje vodeća u zemlji, sa najvećim kreditnim i depozitnim portfolijom, kao i brojem klijenata“, navodi se u saopštenju CKB-a.

Iz banke su poručili da će prednosti integracije najviše osjetiti klijenti.

Prema najnovijem Biltenu Montenegroberze, ukupan promet na berzi u novembru je iznosio 417,78 hiljada EUR i bio je 94,39 odsto manji nego u oktobru.

„U poređenju sa novembrom prošle godine, promet je manji 98 odsto“, navodi se u Biltenu.

Trgovinom akcijama 26 kompanija, ne uključujući akcije fondova i obveznice, ostvareno je 406,79 hiljada EUR prometa ili 97 odsto ukupnog, a zaključeno je 87 transakcija.

Najveći rast cijene u novembru od 68 odsto, zabilježile su akcije kompanije Mehanizacija i programat, dok su dionice emitenta Mješovito zabilježile najveći pad vrijednosti, od 56 odsto.

Ukupna tržišna kapitalizacija akcija posljednjeg dana novembra iznosila je skoro 3,2 milijarde EUR i bila je oko osam odsto manja u odnosu na isti period prošle godine.

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...