fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi oštro pali na početku sedmice

Indeksi oštro pali na početku sedmice

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica oštro pale jer je sve manje nade da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novim podsticajnim mjerama prije predsjedničkih izbora i jer ulagače zabrinjava dalje širenje koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 410 bodova ili 1,44 odsto, na 28.195 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,63 odsto, na 3.426 poena, a Nasdaq indeks 1,65 odsto, na 11.478 bodova, prenosi Hrportfolio.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su pale, a najviše u energetskom, dva odsto. Jedino je defanzivni, komunalni sektor pao manje od jedan odsto.

Oštro su pale, više od dva odsto, i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft i Amazon.com.

Naime, sve su manji izgledi da će Bijela kuća i Kongres postići kompromis o dodatnom paketu pomoći ekonomiji u borbi protiv koronakrize do predsjedničkih izbora početkom novembra.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, kazala je u nedjelju da bi dogovor s Bijelom kućom o podsticajnim mjerama mogao biti postignut do predsjedničkih izbora, ali da bi u tom slučaju pregovori morali završiti do utorka.

Predsjednik Donald Trump poručivao je posljednjih dana da je spreman da povećava podsticaje, pa bi predlog Bijele kuće o paketu fiskalne pomoći ekonomiji mogao biti veći od 1,8 biliona USD.

Međutim, Pelosi je to odbila jer je to znatno manje od predloga demokrata koji doseže vrijednost od 2,2 biliona USD.

Pelosi i ministar finansija Steven Mnuchin pregovaraju i razlike između njih se smanjuju, pa se Pelosi nada da bi do kraja utorka moglo biti jasno je li paket podsticaja moguć prije predsjedničkih izbora 3. novembra, poručeno je iz kancelarije predsjednice Zastupničkog doma.

„Nedostatak konkretnih vijesti o podsticajima je zabrinjavajući, zajedno s vijestima o širenju koronavirusa i neizvjesnosti u vezi izbora. Rast broja novozaraženih virusom pokazuje da su podsticajne mjere izuzetno važne”, kazala je analitičarka u firmi Allianz Global Investors, Mona Mahajan.

Ulagače, naime, zabrinjava brzo širenje koronavirusa u nekim djelovima Sjedinenih Američkih Država (SAD). Broj novih slučajeva Covid-19 u SAD-u porastao je prošle sedmice 13 odsto, ili više od 393 hiljade, pa se približio nivoima koje su zabilježene na vrhuncu tokom ljeta.

Na tržištu vlada nesigurnost i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija, a većina njih izvještava o boljim rezultatima nego što se očekivalo.

Međutim, iako su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego prošle godine u trećem tromjesečju.

I na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,59 odsto, na 5.884 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,42 odsto, na 12.854 poena, a pariski CAC 0,13 odsto, na 4.929 bodova.

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...