fbpx
NaslovnicaMINA BusinessHipotekarnoj banci stiglo preko dvije hiljade zahtjeva za stopiranje kredita

Hipotekarnoj banci stiglo preko dvije hiljade zahtjeva za stopiranje kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Oko odlaganja kredita se digla bespotrebno velika priča koja se politizuje, a za tim nema potrebe, kazao je glavni izvršni direktor Hipotekarne banke, Esad Zaimović.

Odluka Centralne banke (CBCG) o mogućnosti stopiranja kredita počinje danas da se primjenjuje, a banke su dobile instrukcije za obračun, prenose Vijesti.

Rok za otplatu kredita biće produžen do tri mjeseca u odnosu na period na koji su uzeli kredit.

CBCG je na tri primjera kredita i to gotovinski, stambeni i penzionerski, objasnila koliko će iznositi mjesečna rata u slučaju da se otplata stopira.

Koliko se kome uvećava mjesečna rata, zavisi od ukupnog iznosa kredita, perioda otplate i roka u kojem je odgođeno plaćanje rata koje čine i ugovorene kamate.

Dok traje stopiranje kredita, banka neće obračunavati zateznu kamatu na dospjela neizmirena potraživanja po kreditu, neće pokretati postupak prinudne naplate, niti preduzimati druge pravne radnje sa ciljem naplate duga.

Takođe, neće obvljati obračun dana kašnjenja, ni reklasifikaciju kredita u nižu klasifikacionu grupu.

Zaimović je kazao da je to mjera koja će omogućiti da se privrememo odloži plaćanje rata, ali ne znači da će građani ostati bez te obaveze.

Klijentima se kredit produžava za tri mjeseca roka otplate, imaju isti broj rata uz ove tri iz moratorijuma i rata će im biti neznatno korigovana.

“To bi značilo sljedeće na konkretnom primjeru kredita koji se otplaćuje kod nas u iznosu od deset hiljada EUR na deset godina i gdje je rata 135 EUR.
Nakon moratorijuma, krajnji rok mu se produži za dodatnih tri mjeseca, ostaje isti broj rata, a mjesečna rata se povećava za oko 3,5 EUR”, objasnio je Zaimović.

Ukupno će klijent platiti 63 EUR kamate više.

Zaimović smatra da to nije mnogo kako bi se od toga pravila velika priča, a što se tiče spekulacija da klijenti nisu informisani ili da su dovedeni u zabludu, nije se složio.

“Vidim da je od subote, kada smo komunicirali da ćemo primati prijave elektronski, stiglo već preko dvije hiljade zahtjeva za odlaganje obaveza i očekujemo da će se taj trend nastaviti. Molimo sve za strpljenje, jer banka radi veliki posao”, dodao je Zaimović.

Unija poslodavaca je tražila da CBCG naloži komercijalnim bankama sprovođenje mjera u okviru kojih će se korigovati kamatne stope u korist klijenata, produžiti ročnost zajmova i smanjiti naknade za platni promet, ali ti zahjtevi nijesu prihvaćeni.
(kraj) bvj

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...