fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte porasle iznad 84 USD

Cijene nafte porasle iznad 84 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ponovo su u četvrtak prekoračile 84 USD, jer trgovci očekuju da će vodeći proizvođači potvrditi odluku o skromnom povećanju snabdijevanja u narednim mjesecima, uprkos zahtjevima da na tržište plasiraju znatno više barela.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 2,15 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 84,14 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 2,07 USD višoj cijeni, od 82,93 USD.

Tržište je bilo fokusirano na sastanak Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) i njenih saveznika, na kojem bi trebalo da se razgovara o povećanju snabdijevanja, prenosi Hrportfolio.

Oni su u julu najavili da će u mjesecima na kraju ove i početkom naredne godine proizvodnju povećati za samo 400 hiljada barela dnevno.

Analitičari smatraju da će OPEC+ vjerovatno potvrditi odluku o skromnom povećanju snabdjevanja, uprkos pritiscima velikih uvoznika da na tržište izbacuju više nafte, s obzirom na to da potražnja snažno raste paralelno oporavku ekonomije od koronakrize.

Potrošnju pokreće i početak zime, a dodatni joj je podsticaj okretanje proizvođača struje jeftinijem mazutu i dizelu u periodu snažnog rasta cijena gasa i uglja.

“Većina članica OPEC+ ne može povećati proizvodnju sa sadašnjeg nivoa”, tvrde analitičari.

Oni su dodali da je čak i Saudijska Arabija pozvala na oprez, ukazavši na neizvjesnost koju stvara pandemija Covid-19.

“Saudijska Arabija i Rusija procjenjuju i da više cijene neće u kratkom roku podstaknuti veću proizvodnju nafte iz škriljaca u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)”, rekli su izvori iz OPEC+.

Nekoliko velikih naftnih kompanija najavilo je ipak veću proizvodnju i potrošnju na vađenje nafte iz škriljca u narednoj godini, što bi moglo potkopati nastojanja OPEC+ da kontroliše snabdijevanje i podržava cijene.

Odvojeno je OPEC objavio da je barel referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosio 81,58 USD, što znači da je bio 1,79 USD jeftiniji nego dan ranije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...