fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZnačajan rast prometa usljed prodaje državnih obveznica 

Značajan rast prometa usljed prodaje državnih obveznica 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad oba indeksa i značajan rast prometa, najviše zahvaljujući uspješnoj emisiji državnih obveznica, obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj se zbog praznika trgovalo dan kraće.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, oslabio je 1,8 odsto na 836,62 poena, a MONEX 7,1 odsto na 10.695,78 bodova.

Promet, realizovan kroz 162 transakcije, iznosio je 117,72 miliona EUR, što je 4,5 puta više nego prethodne sedmice. Najveći udio u prometu imale su državne obveznice, koje je Ministarstvo finansija emitovalo u ponedjeljak i utorak.

Iz tog Vladinog resora su u petak saopštili da je prva tranša obveznice, emitovanih na period od pet i sedam godina, uspješno realizovana i da je tom prilikom prikupljeno oko 75 miliona EUR.

Oni su kazali da je interesovanju kupaca pokazalo povjerenje investitora u crnogorske hartije od vrijednosti i najavili da će krajem maja biti realizovana druga tranša.

Na skok sedmičnog prometa na berzi uticala je i kupoprodaja 6,73 odsto akcija Elektroprivrede (EPCG) za 39,9 miliona EUR. Naime, država je u četvrtak, posredstvom Erste banke, otkupila od italijanske kompanije A2A još 6,73 odsto akcija EPCG. Radi se o transakciji koja je ranije dogovorena i kojom je država povećala vlasnički udio u EPCG na 76,8 odsto akcija.

Milionskom prometu na berzi doprinijela je i prodaja 75 odsto akcija Atlas hotels group za 2,84 miliona EUR. Prodati udio odgovara procentu akcija koji, prema podacima Centralne depozitarne agencije, ima fond Atlas Mont.

Ostatak vlasničke strukture čine Atlas banka u stečaju sa 11,66 odsto udjela, Atlas invest sa 5,4 odsto i Atlas grupa sa 3,16 odsto, dok su vlasnici 1,3 odsto dionica skriveni iza HB Zbirnog kastodi računa 1.

Na Montenegroberzi ove sedmice su gubile dionice Crnogorskog Telekoma 5,4 odsto na 1,58 EUR. Rasle su akcije Zetatransa 4,6 odsto na 76,33 centa, Napretka Kotor tri odsto na 4,6 centi, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema blago na 68,91 cent i EPCG dva odsto na 3,9 EUR.

Jugopetrol i Port of Adria su ostali na prošlosedmičnih 12,8 EUR, odnosno 10,87 centi.

Trgovano je i dionicama Instituta „Simo Milošević“, Solene „Bajo Sekulić“ i Poslovno logističkog centra Morača, koje su koštale 33 EUR, odnosno dva EUR i 2,1 EUR. Trgovano je i dionicama Luke Bar koje su sedmicu završile na 18 centi.

Promet akcijama fondova iznosio je 1,3 hiljade EUR, a trgovano je jedino Eurofondom čija akcija košta 0,35 centi.

Sedmicu je obilježila informacija da je EPCG do 1. juna odložila primjenu tarifnih modela na osnovu kojih će građani moći da odaberu način kako će im se obračunavati potrošena elekrtične energije. Primjena tarifnih modela je trebalo da počne u srijedu, ali je odložena u skladu sa inicijativom i odlukom Vlade o ukidanju naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE1).

Ove sedmice je počela isplata garantovanih depozita Atlas banke u stečaju, u okviru koje je, prema posljednjim objavljenim podacima Fonda za zaštitu depozita, do sada isplaćeno 25,72 miliona EUR za 3,02 hiljade deponenata.

Isplata garantovanih depozita za ukupno 90,02 hiljade deponenata Atlas banke počela je u srijedu, a obavlja se na 75 isplatnih mjesta Crnogorske komercijalne, Hipotekarne, NLB i Societe Generale banke Montenegro.

Ukupni depoziti kod Atlas banke, u koju je 5. aprila uveden stečaj, iznose 186,44 miliona EUR, od čega je 89,59 miliona garantovanih.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...