fbpx
NaslovnicaMINA BusinessŽene u biznisu mogu doprinijeti povećanju BDP-a i do 20 odsto

Žene u biznisu mogu doprinijeti povećanju BDP-a i do 20 odsto

Sarajevo, (MINA-BUSINESS) – Povećanje ženskog preduzetništva i učešća žena u radnoj snazi može doprinijeti rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) na Zapadnom Balkanu i do 20 odsto, saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), Majlinda Bregu.

„Poslovni svijet je surov za mlade ljude, a posebno za žene na Zapadnom Balkanu, gdje one čine samo 27,5 odsto vlasnika preduzeća i samo 14,2 odsto rukovodstva firmi. Rodne predrasude još nijesu nestale, ali uvijek ima onih koje se ‘bore’ potiv njih i u tome uspijevaju, kao što je preduzetnica iz Srbije, Zoja Kukić,“, rekla je Bregu.

Kukić je, kako je saopšteno iz RCC-a, preduzetnica, suosnivačica Startita i potpredsjednica za digitalnu transformaciju u SignetWorld-u.

„Kukić sa preduzetnicima, investitorima i organizacijama koje pomažu mala, tek osnovana preduzeća, radi na jačanju i rastu njihovog poslovanja u novom digitalnom svijetu koji nas okružuje“, navodi se u saopštenju.

Kukić je nedavno, zajedno sa prijateljicama iz Urugvaja i Južne Afrike, pokrenula SheRocks Global, internetsku podcast zajednicu žena iz cijelog svijeta, koja savršeno prikazuje nesavršene žene, sa zadatkom da se smanji pritisak s kojim se žene stalno suočavaju, a to je da jednostavno nijesu dovoljne.

„Moj glavni savjet je da budete autentične. Čućete mnogo savjeta o tome kako treba da se oblačite, kako da se ponašate, šta da kažete, ali, iz mog iskustva, samo će nam autentičnost omogućiti da budemo sretne na duže staze“, poručila je Kukić.

Prema njenim riječima, trik koji ženama pomaže da u tome i uspiju je da se okruže ženama kojima je ugodno u vlastitoj koži i koje su svjesne svojih vrlina, ali i mana.

Iz RCC-a su kazali da je osnaživanje žena dugoročni cilj te organizacije.

„Zato smo u decembru prošle godine, zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pokrenuli inicijativu pod nazivom Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu“, navodi se u saopštenju.

U okviru inicijative postavljeno je pet glavnih prioriteta, između ostalih, povećanje ženskog preduzetništva, smanjenje rodnih razlika u digitalizaciji i nauci, promocija žena na rukovodećim mjestima.

RCC će, kako su najavili njegovi predstavnici, kao dio te inicijative uskoro pokrenuti Mrežu žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici na Zapadnom Balkanu, sa glavnim ciljem da se podstakne veće učešće djevojaka i žena u tim oblastima do 2030. godine.

RCC je kampanju WE, koja ima za cilj da promoviše žene iz regiona koje su ključne za oslobađanje ekonomskog potencijala, pokrenuo u martu 2019. godine.

Kroz kampanju je do sada, osim Kukić, predstavljeno više žena iz regiona koje su donijele promjene.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...