fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZarubica: Planom Evropa sad dobija čitavo društvo

Zarubica: Planom Evropa sad dobija čitavo društvo

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Planom Evropa sad dobiće čitavo društvo u Crnoj Gori, saopštio je generalni sekretar Saveza sindikata (SSCG) Duško Zarubica i dodao da nakon februara treba nastaviti sa reformama.

“Nadam se da će u parlamentu biti izglasani budžet i ova zakonska rješenja i da će zaposleni 1. februara dobiti zarade po novom obračunu, ali u februaru ili u martu treba sjesti i razgovarati o nastavku reformi”, kazao je Zarubica u emisiji Link na Raduju Crne Gore.

On je, iz ugla Sindikata, pohvalio program Evropa sad koji je, kako je dodao, jednoglasno podržao Socijalni savjet.

“Najveći rast zarada će osjetiti oni koji su i najugroženiji, sa minimalnom zaradom i oni sa manjim primanjima, tako da će neke kategorije dobiti povećanje 25 do 30 odsto, a neke malo manje od 17 odsto”, rekao je Zarubica, prenosi portal RTCG.

Kao ključne benefite programa Zarubica vidi to što će prvi put minimalna zarada biti uvećana sa 250 na 450 EUR i to što će povećanje biti veće za najugroženije.

“Uticaće i na smanjenje sive ekonomije, povećaće se baza naplate poreza i doprinosa, tako da će čitavo društvo u Crnoj Gori dobiti ovim planom”, smatra Zarubica.

On je dodao da plan neće imati pravu snagu ako se nastave poskupljenja ali je, kako je ocijenio, i njih lakše prebroditi uz veće zarade.

U medijima se posljenjih dana govori da poslodavci u privatnom sektoru pozivaju zaposlene da potpišu anekse ugovora na pola radnog vremena kako bi izbjegli isplate minimalne zarade od 450 EUR.

Zarubica je saopštio da u Sindikatu nemaju dokaza za to.

“Mi smo to u pregovorima i predvidjeli i složili smo se da svi u društvu moraju dati doprinos da program zaživi. Odgovornost je prvenstveno na Inspekciji rada. Ali treba im dati podršku i pomoć kako bi mogli zaštititi plan Evropa sad”, dodao je Zarubica.

On je napomenuo da važenje postojećeg Opšteg kolektivnog ugovora (OKU) ističe 31. decembra, a da pregovori o novom nijesu završeni.

“Dvije sindikalne reprezentativne centrale ponovo su se obratile predsjedniku Skupštine i svim poslaničkim klubovima za izmjenu Zakona o radu kako bi se produžilo važenje postojećeg OKU-a za još godinu”, kazao je Zarubica.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...