fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street porastao osmu sedmicu zaredom

Wall Street porastao osmu sedmicu zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu porasle su osmu sedmicu zaredom, jer ulagači očekuju smanjenje kamatnih stopa centralnih banaka naredne godine, dok se na ostalim najvećim berzama u svijetu trgovalo opreznije.

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 0,2 odsto na 37.385 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,7 odsto na 4.754 poena, a Nasdaq indeks 1,2 odsto na 14.992 boda.

Dow Jones je tokom sedmice dostigao rekordnu vrijednost, a rast od osam sedmica zaredom nije zabilježio od 2019. godine, prenosi Hrportfolio.

S&P 500 indeks posljednji je put osam sedmica zaredom porastao još 2017. godine.

To se zahvaljuje uvjerenju ulagača da je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) završila ciklus povećanja kamatnih stopa, s obzirom na postupno popuštanje inflacije, i da naredne godine slijedi smanjenje kamata.

Podršku toj tezi pružaju naznake usporavanja rasta ekonomije.

Ove sedmice je objavljena treća procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP), koja je pokazala da je američka privreda u trećem tromjesečju porasla nešto sporije nego što se očekivalo.

Usporavanje rasta znači da bi mogla oslabiti i inflacija, pa su ojačale špekulacije da bi Fed već u martu naredne godine mogao početi da smanjuje kamate.

„Slabiji rast ekonomije nego što se očekivalo znači da Fed ne bi trebalo da odstupi od smjera koji je nedavno najavio”, rekao je predsjednik u firmi Chase Investment Counsel, Peter Tuz.

Zahvaljujući tome, cijene dionica su posljednjih sedmica snažno porasle, pa se indeksi kreću blizu najviših vrijednosti u istoriji.

No, u srijedu su berzanski indeksi pali više od jedan odsto, što ukazuje na nesigurnost na tržištu, s obzirom na to da se rast cijena dionica uglavnom zasniva na špekulacijama o skorom smanjenju kamata.

I dok čelnici Fed-a procjenjuju da će u narednoj godini kamate smanjiti u tri navrata, najvjerojatnije za po 0,25 procentnih poena, na Wall Streetu se špekuliše da je u narednoj godini moguće smanjenje kamata čak u šest navrata, počevši od marta.

No, to su samo procjene, a o daljim realnim ekonomskim pokazateljima zavisiće šta će Fed učiniti.

Na evropskim berzama se trgovalo opreznije. Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 1,6 odsto na 7.697 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,3 odsto na 16.706 poena, a pariski CAC 0,4 odsto na 7.568 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...