fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street pao drugu sedmicu zaredom

Wall Street pao drugu sedmicu zaredom

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu pale su ove sedmice, druge zaredom, a oslabila je i većina ostalih najvećih svjetskih berzi, jer je američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), poručila da bi zbog visoke inflacije uskoro mogla povećati kamatne stope.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,9 odsto na 35.911 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,3 odsto na 4.662 poena. Neznatno je, na 14.893 boda, oslabio i Nasdaq indeks.

Pad indeksa posljedica je poruka nekoliko zvaničnika Feda da bi zbog visoke inflacije centralna banka ključne kamate mogla povećati već u martu, prenosi Hina.

Ove sedmice je objavljeno da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u prošlogodišnjem decembru dostigla sedam odsto na godišnjem nivou, najviše u skoro četiri decenije.

Čelnici Feda poručili su da neće dozvoliti da se inflacija ukorijeni, te da će preduzeti što je potrebno da je suzbiju.

To znači da uskoro počinje zaoštravanje monetarne politike, nakon što je gotovo dvije godine Fed štampao svježi novac i držao kamate rekordno nisko, kako bi podstakao oporavak ekonomije od koronakrize.

Fed je već u decembru ubrzao ukidanje programa kupovine obveznica, a sada iz centralne banke poručuju da bi u martu mogli povećati ključne kamate.

Analitičari procjenjuju da bi tada kamate mogle biti povećane 0,25 procentnih poena, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Brzo širenje omikron varijante koronavirusa u svijetu takođe je držalo ulagače na oprezu.

Osim omikrona i monetarne politike, u fokusu ulagača biće narednih sedmica poslovni rezultati kompanija, s obzirom da je počela sezona objava kvartalnih poslovnih izvještaja.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju porasle 23,1 odsto u odnosu na isti period 2020.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su većinom pale.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,8 odsto na 7.542 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,4 odsto na 15.883 poena, a pariški CAC 1,1 odsto na 7.143 boda.

Na berzi u Tokiju, Nikkei indeks je pao 1,2 odsto na 28.124 boda.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...