fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street dostigao nove rekorde

Wall Street dostigao nove rekorde

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u ponedjeljak su dostigli nove rekorde, najviše zahvaljujući rastu cijena dionica u bankarskom sektoru, dok se ulagači pozicioniraju za sezonu objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones ojačao je 0,36 odsto na 34.996 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,35 odsto na 4.384 poena, a Nasdaq indeks 0,21 odsto na 14.733 boda.

Među sektorskim indeksima, najviše je, u prosjeku 1,3 odsto, porastao S&P 500 indeks bankarskog sektora, prenosi SEEbiz.

Pritom je dionica Goldman Sachsa poskupila više od dva odsto, a JPMorgana više od jedan odsto, dok ulagači čekaju poslovne izvještaje tih banaka, koji će biti objavljeni danas.

Ove sedmice počinje sezona objava poslovnih rezultata kompanija i banaka u drugom tromjesečju, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa porasle 66 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Sezona zarada biće toplo dočekana kao prilika da se potvrdi postojeće raspoloženje na tržištu”, rekao je direktor u firmi Harvest Volatility Management, Mike Zigmont.

Značajno su porasle i cijene dionica u komunikacionom i nekretninskom sektoru, a među vodećim dobitnicama bila je dionica Tesle, s rastom cijene četiri odsto.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 17 odsto, pa se neki investitori pitaju koliko još ovaj uspon može trajati i plaše se mogućeg preokreta.

Najviše ih zabrinjava širenje delta soja koronavirusa, što bi moglo da uspori oporavak svjetske ekonomije i jačanje inflacionih pritisaka. To bi moglo da natjera centralne banke na zaoštravanje monetarne politike.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 7.125 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,65 odsto na 15.790 poena, a pariski CAC 0,46 odsto na 6.559 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...