fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street blago porastao

Wall Street blago porastao

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle, nakon višednevnog pada, a trgovalo se oprezno dok ulagači čekaju sjednicu čelnika američke centralne banke i njihove poruke o kamatnim stopama.

Dow Jones ojačao je 0,29 odsto na 34.364 boda, dok je S&P 500 porastao 0,28 odsto na 4.410 poena, a Nasdaq indeks 0,63 odsto na 13.855 bodova.

Većinu dana indeksi su proveli u negativnom području, da bi u pozitivnom završili tek pred zatvaranje berze.

U jednom trenutku S&P 500 indeks našao se nadomak područje korekcije, odnosno gotovo deset odsto ispod svoje prethodne rekordne vrijednosti, prenosi Hina.

Nesigurnost na tržištu posljedica je neizvjesnosti uoči dvodnevne sjednice čelnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), koja se završava sjutra, kada će biti objavljeno saopštenje i kada će njen predsjednik, Jerome Powell, održati konferenciju za medije.

Potpuno je jasno da će Fed uskoro početi da povećava ključne kamatne stope, jer je inflacija dostigla sedam odsto, najviši nivo u gotovo 40 godina.

No, pitanje je koliko će Fed krenuti agresivno u suzbijanje inflacije. Analitičari procjenjuju da bi već u martu mogao povećati ključne kamate 0,25 procentnih poena, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine, kada bi kamate mogle iznositi jedan odsto.

„Mislim da ulagači očekuju vrlo čvrst stav Fed-a, jer je inflacija visoka i vjerovatno će biti još i viša prije nego što se smanji. Tačnije, mi očekujemo da će u januaru februaru dostići 7,3 odsto, no do kraja godine mogla bi splasnuti na 3,5 odsto”, rekao je strateg u firmi CFRA Research, Sam Stovall.

U svakom slučaju, slijedi zaoštravanje monetarne politike, nakon što su dvije godine monetarni podsticaji Fed-a i fiskalni podsticaji vlasti podržavali oporavak ekonomije od koronakrize i rast tržišta dionica.

Kako će cijena zaduživanja ubuduće rasti, posljednjih sedmica na Wall Streetu dionice su pod snažnim pritiskom.

Ulagači su nesigurni i zbog napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije u vezi sa Ukrajinom.

Uz to, posljednji pokazatelji upućuju na to da je širenje omikron varijante koronavirusa usporilo ekonomske aktivnosti.

U fokusu ulagača su i poslovni izvještaji kompanija. Rezultati većine kompanija bolji su od očekivanja. Do sada je izvještaje objavilo 65 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 77 odsto nadmašilo očekivanja po zaradama.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju bile 23,7 odsto veće nego godinu ranije.

Na evropskim berzama cijene dionica su oštro pale.

Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,63 odsto na 7.297 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,8 odsto na 15.011 poena, a pariski CAC 3,97 odsto na 6.787 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...