fbpx
NaslovnicaMINA BusinessWall Street blago pao na početku sedmice

Wall Street blago pao na početku sedmice

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago pale, jer je ulagače zabrinulo širenje delta soja koronavirusa i usporavanje rasta ekonomija, pa je optimizam zbog snažnih poslovnih rezultata kompanija splasnuo.

Dow Jones oslabio je 0,28 odsto na 34.838 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,18 odsto na 4.387 poena. Nasdaq indeks ojačao je neznatno na 14.681 bod.

Na samom početku trgovanja cijene dionica su porasle, a Dow Jones dostigao novu najvišu vrijednost u istoriji, prenosi SEEbiz.

Podršku tržištu pružaju bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Do sada je poslovne izvještaje objavilo oko 300 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 89 odsto ostvarilo veću zaradu nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija u drugom tromjesečju porasle gotovo 90 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok su još nedavno očekivali rast od 66 odsto.

No, kasnije su indeksi izgubili početne dobitke zbog naznaka usporavanja oporavka najveće svjetske ekonomije od koronakrize.

Podaci su pokazali da je proizvodna aktivnost porasla i u julu, ali je rast usporen drugi mjesec zaredom.

Uz to, širenje delta soja koronavirusa u svijetu moglo bi dovesti do novih restriktivnih mjera, a time i do daljeg usporavanja oporavka svjetske ekonomije.

„Sve je više zabrinutosti u vezi sa usporavanjem rasta ekonomije, ali i širenja delta soja i novih restrikcija u nekim zemljama”, rekao je strateg u U.S. Bank, Rob Haworth.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će u petak biti objavljen izvještaj o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u julu broj zaposlenih porastao za 926 hiljada, što bi bio najveći rast u 11 mjeseci, a da je stopa nezaposlenosti pala s 5,9 odsto na 5,7 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,7 odsto na 7.081 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,16 odsto na 15.568 poena, a pariski CAC 0,95 odsto na 6.675 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...