fbpx
NaslovnicaMINA BusinessVučinić: Željezara primjer lošeg odnosa poslodavca prema zaposlenima

Vučinić: Željezara primjer lošeg odnosa poslodavca prema zaposlenima

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Socijalna i ekonomska situacija u Crnoj Gori godinama je katastrofalna i ovih mjeseci dostiže vrhunac, saopštio je predsjednik Radničke partije, Maksim Vučinić i dodao da je Željezara Tosčelik primjer lošeg odnosa poslodavca prema radnicima.

On je kazao da je to preduzeće primjer lošeg odnosa poslodavca prema zaposlenima, iako su uslovi za fabriku čelika nikad bolji, berzanska cijena na maksimumu, a konkurencije skoro da nema.

„Vlada je dala pomoć radnicima fabrike, uplativši im na račune po 111 EUR i obrazložila to kao pomoć preduzećima, ali je menadžment zaprijetio da će im plata biti umanjenja za taj iznos ukoliko ga podignu“, rekao je Vučinić.

On je takav primjer nazvao „reketiranjem“ države preko leđa radnika i dodao da se u Željezari Tosčelik zloupotrebljava novi Zakona o radu, odnosno dio koji se odnosi na preraspodjelu radnog vremena, gdje se teški prekovremeni rad metalurga ne plaća, već se mjenja za slobodno vrijeme.

„To predstavlja nehuman način da se minimizuju troškovi proizvodnje“, rekao je Vučinić.

On je dodao da Radnička partija sa posebnom pažnjom prati situaciju u Željezari i čeka odluku Inspekcije rada koja će se izjasniti o uslovima za rad u fabrici.

„Obećavamo da ćemo, ukoliko izostane profesionalna reakcija nadležnih, pozvati članstvo i slobodne građane da daju podršku radnicima Željezare. Na to imamo pravo kao partija koja je nastala iz bivšeg sindikalnog pokreta Željezare, i kao partija koja se bori za državu socijalne pravde“, poručio je Vučinić.

On je najavio i pomoć radnicima Metalca Termochem koji, prema njegovim riječima, treba da se prethodno sindikalno organizuju, a potom da svi zajedno protestom brane prava.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...