fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryVraćeno 2,5 miliona EUR doprinosa 

Vraćeno 2,5 miliona EUR doprinosa 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) u prošloj godini vratila 2,48 miliona EUR preplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za 349 građana, saopšteno je iz te institucije.

To znači da je u prosjeku po osobi isplaćeno 7.112 EUR preplaćenog doprinosa.

“Najveći iznos koji je vraćen po osnovu više plaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u prošloj godini iznosi 71,1 hiljadu EUR”, rekli su Pobjedi iz PU.

Za svaku godinu utvrđuje se osnovica za vraćanje doprinosa koji su preplaćeni.

“U skladu sa Zakonom o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje i Pravilnikom o usklađivanju iznosa najviše godišnje osnovice za plaćanje doprinosa, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje uplaćuju se do iznosa najviše godišnje osnovice, koja je iznosila 52,3 EUR za 2017. Poreski obveznici imali su pravo na povraćaj uplaćenih doprinosa na osnovicu koja prelazi navedeni maksimalni iznos”, pojašnjavaju iz tog državnog organa.

Pravo da im bude vraćen preplaćeni doprinos imali su zaposleni u mnogim oblastima.

“Osobe koje su ostvarile pravo na povraćaj zaposlene su u kompanijama koje djelatnost obavljaju u oblastima telekomunikacija, finansijskih usluga, osiguranja, monetarnog poslovanja, izgradnje stambenih i nestambenih objekata, hotelijerstva, ugostiteljstva, energetike, proizvodnje piva i drugo”, pokazuju podaci PU.

U prošloj godini je pravo na povraćaj imalo manje osoba nego u 2017. godini kada je PU po ovom osnovu isplatila 380 građana, poreskih obveznika.

Njima je tada ukupno vraćeno 2,93 miliona EUR preplaćenih doprinosa. U prosjeku po osobi je u 2017. isplaćeno 7,7 hiljada EUR.

Najveća neto zarada bez poreza i doprinosa u prošloj godinin bila je 60,04 hiljade EUR i isplaćena je nerezidentu u martu zaposlenom u oblasti telekomunikacija.

Najčitanije