fbpx
NaslovnicaGlavna vijestVarhelji: Spremni smo da gradimo LNG terminal u Crnoj Gori

Varhelji: Spremni smo da gradimo LNG terminal u Crnoj Gori

Tirana, (MINA-BUSINESS) – Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji najavio je da je Evropska unija (EU) spremna da u partnerstvu sa Crnom Gorom gradi LNG terminal u Crnoj Gori, saopšteno je tokom sastanka ministara vanjskih poslova u okviru Inicijative Berlinski proces.

On je naveo da bi izgradnja gasnog terminala u Baru bila od velike važnosti za Crnu Goru i region, imajući u vidu energetsku krizu izazvanu agresijom Rusije na Ukrajinu. Njegovom izgradnjom Crna Gora bi postala čvorište za druge države regiona kada je u pitanju tečni gas.

Premijer Dritan Abazović, koji učestvuje na sastanku kao koordinator Ministarstva vanjskih poslova, kazao je da se radi o istorijskoj stvari za Crnu Goru.

“To je pokazatelj da, pored toga što smo naše evropske partnere ubijedili u važnost tog projekta, idemo u pravcu diverzifikacije naše ekomonije i da takve teme dobijaju na značaju”, rekao je Abazović.

Abazović je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, podsjetio da je Vlada ranije potpisala memorandum sa američkim investitorima u vezi sa LNG terminalom u Baru, ocjenjujući istovremeno da interesovanje i spremnost EU partnera da se jedan ovakav projekat finansira iz evropskih fondova.

“Smatram da je ovo zaista velika stvar za Crnu Goru”, rekao je Abazović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije