fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUvođenje stečaja neće ugroziti stabilnost bankarskog sistema

Uvođenje stečaja neće ugroziti stabilnost bankarskog sistema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uvođenje stečaja u Atlas banku, čiji garantovani depoziti iznose 89 miliona EUR, neće ugroziti stabilnost bankarskog sistema, već unaprijediti povjerenje u njega, saopštio je guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je kazao da su u banci, tokom trajanja privremene uprave od 7. decembra prošle godine, utvrđene skrivene mane, koje se odnose na nerealno visoku procjenu imovine i kašnjenja u kreditnom portfoliju.

„Ti argumenti su doveli do dodatnog pogoršanja parametara poslovanja bnake, koja je iskazala gubitak od preko 15 miliona EUR i solventnost od minus sedam odsto, a imamo podatak da su obaveze banke veće od imovine za 1,14 miliona EUR“, naveo je Žugić na konferenciji za novinare.

On je objasnio da se aktivnošću privremene upravnice Tanje Terić saznalo da je imovina banke precijenjena, što je dovelo do gubitka od skoro osam miliona EUR.

Žugić je podsjetio da su postojali investitori koji su dolazili u CBCG i iskazivali ozbiljne namjere da kupe tu banku, međutim nijesu prošli analizu reputacije, novca i finansijskog plana.

„Fond za zaštitu depozita (FZD) ima više nego dovoljno sredstava da pokrije sve garantovane depozite. Savjet CBCG radio je po nalogu zakona, jer su nas parametri doveli do imperativne norme koju smo primijenili“, naveo je Žugić.

Za stečajnog upravnika imenovan je Mirko Radonjić.

Žugić je dodao da je siguran da to neće ugroziti aktvnosti bankarskog sistema, jer je na taj način smanjena izloženost prema državi i klijentima.

„Bankarski sistem će nakon ovoga imati veći nivo rezistentnosti, odnosno otpornosti i sigurnosti. Naša obaveza su finansijska stabilnost, deponenti i štediše, a siguran sam da će povjerenje u bankarski sistem da se unaprijedi“, kazao je Žugić.

On je kazao da su vršeni pritisci na guvernera.

„Vlasnik Atlas banke, Duško Knežević jako dobro zna da smo imali koordinaciju sa vlasnicima i upravom banke mnogo prije drugih državnih organa“, rekao je Žugić.

On je, odgovarajući na pitanje da li zbog svih posljednjih dešavanja u bankarskom sistemu i CBCG osjeća odgovornost i da li razmišlja da podnese ostavku, kazao da ne postoji nijedan ozbiljan razlog da guverner CBCG i razmišlja, a ne da podnese ostavku.

„Ove aktivnosti koje ja i ostali članovi Savjeta radimo su najteži mogući posao u Cnoj Gori. Uzeti dozvolu dvije banke u kratkom roku nije nimalo lak posao“, dodao je Žugić.

Direktor Sektora za kontrolu banaka u CBCG, Dejan Vujačić, kazao je da ukupni depoziti u Atlas banci iznose 189,9 miliona EUR, garantovani depoziti 89 miliona EUR, dok su oni na dan uvođenja privremene uprave iznosili 98 miliona EUR.

„Garantovani depoziti od 89 miliona EUR odnose se na 88,6 hiljada deponetata. Od tog iznosa, depozite do deset EUR ima 70 hiljada deponenata, a depozite do 100 EUR njih 80 hiljada“, precizirao je Vujačić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...