fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUsvajanje novog zakona o radu u drugom kvartalu

Usvajanje novog zakona o radu u drugom kvartalu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Novi zakon o radu bi, prema planu, trebalo da bude usvojen u drugom kvartalu, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je u intervjuu Pobjedi kazao da će se tim aktom, između ostalog, unaprijediti položaj zaposlenih i suzbiti siva ekonomija i rad na crno.

“Donošenje novog zakona o radu planirano je za drugi kvartal. Ministarstvo intenzivno radi na usaglašavanju ovog propisa sa predstavnicima Evropske komisije (EK). Nakon što dobijemo pozitivno mišljenje, Predlog zakona o radu će se usaglasiti sa unutrašnjim procedurama i poslati Vladi na utvrđivanje”, rekao je Purišić.

Na pitanje da li očekuje da će tržište rada biti uređeno, Purišić je odgovorio da će se odredbama novog zakona o radu i njegovom implementacijom poboljšati položaj zaposlenih i unaprijediti njihova prava koja proizilaze iz radnog odnosa.

“Uravnotežiće se pristup ostvarivanju interesa zaposlenih i poslodavaca i postići potpuna fleksibilnost u pogledu postupka zasnivanja i prestanka radnog odnosa na brz, jednostavan i ekonomičan način, bez administrativnih barijera”, tvrdi Purišić.

Prema njegovim riječima, redefinisaće se pojedini instituti postojećeg zakona čiji je cilj sprečavanje, odnosno pronalaženje mehanizama i instrumenata za suzbijanje sive ekonomije na tržištu rada i rada na crno, čime će se dati podsticaj novom zapošljavanju.

“U značajnoj mjeri će se sprovesti aktivnija uloga Inspekcije rada, Agencije za mirno rješavanje radnih sporova i sudova u potpunijoj i sveobuhvatnijoj zaštiti prava zaposlenih”, dodao je Purišić.

On je kazao da je Programom rada Vlade za ovu godinu predviđeno utvrđivanje Predloga izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojim će se, radi održivosti penzijskog sistema, veće pravednosti i adekvatnosti penzijskih davanja, preispitati zakonski uslovi koji omogućavaju ranije penzionisanje.
“Sve to bi trebalo da utiče na sprečavanje ranog napuštanja tržišta rada i ranijeg penzionisanja. Potrebno je obaviti konsultacije sa socijalnim, kao i našim evropskim partnerima. Očekujem da će i ovaj zakon biti usvojen ove godine”, naveo je Purišić.

On je podsjetio i da predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca na prethodnoj sjednici Socijalnog savjeta nijesu uspjeli da usaglase stavove po pitanju povećanja minimalne zarade, poskupljenja električne energije i Predloga izmjena i dopuna Zakona o PIO.

“Optimista sam da ćemo na narednoj sjednici, 8. maja, naći neko rješenje. Do rješenja se nije došlo jer su predstavnici sindikata zahtijevali da se o temama povećanja minimalne zarade, poskupljenja električne energije i izmjenama i dopunama Zakona o PIO raspravlja u paketu. Da bi prijedlog bio usvojen potreban je konsenzus, odnosno da ga podrže sva tri socijalna partnera”, zaključio je Purišić.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...