fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUspješna saradnja plodno tlo za nove vidove povezivanja dvije države

Uspješna saradnja plodno tlo za nove vidove povezivanja dvije države

Podgorica, Skoplje, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Sjeverna Makedonija tradicionalno imaju uspješnu saradnju, što predstavlja plodno tle za nove vidove povezivanja dvije zemlje, ocijenjeno je iz Ministarstva finansija.

Drugog dana radne posjete Sjevernoj Makedoniji, ministar finansija Aleksandar Damjanović sa saradnicima sastao se sa zamjenikom predsjednika Vlade za evropske poslove, Bojanom Maričićem, kao i ministrom unutrašnjih poslova te zemlje, Oliverom Spasovskim.

“U fokusu današnjih razgovora bilo je adresiranje potencijalnih modela za produbljivanje regionalne saradnje, prvenstveno kroz zajedničke inicijative iz agende evropskog integracionog procesa”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku sa Maričićem, posebno je istaknut značaj kontinuirane saradnje zemalja Zapadnog Balkana u dijelu adekvatne apsorpcije fondova Evropske unije (EU) namijenjenih za rast i razvoj kako nacionalnih ekonomija, tako i regiona, kao srodnog kulturno-istorijskog prostora sa jedinstvenim strateškim opredjeljenjem, odnosno posvećenošću evropskoj perspektivi.

“Na sastanku sa Spasovskim, između ostalog, razgovarano je na temu migracionih izazova, kao i mogućnostima još intenzivnije saradnje dvije zemlje u oblasti ispunjavanja zahtjeva iz pregovaračkih poglavlja, koja se direktno odnose na suzbijanje organizovanog kriminala u prekograničnim oblastima”, dodaje se u saopštenju.

Na marginama regionalog skupa IPA struktura zemalja Zapadnog Balkana u Skoplju, Damjanović se sastao i sa predstavnicima crnogorske dijaspore u Skoplju, odnosno predsjednicima i članovima Zajednice Crnogoraca u toj zemlji i Saveza iseljenika iz Crne Gore.

“Tom prilikom razgovarano je o aktuelnim temama koje su od značaja za našu zajednicu, kao i o tamošnjim aktivnostima i položaju crnogorske manjine u Sjevernoj Makedoniji, ocjenjujući da je uspješna saradnja sa dijasporom jedan od stubova sveukupne saradnje dvije države”, zaključuje se u saopštenje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...