fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUgovorili saradnju sa Ericssonom Nikolom Teslom

Ugovorili saradnju sa Ericssonom Nikolom Teslom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hrvatski Telekom i Crnogorski Telekom odabrali su Ericsson Nikolu Teslu za isporučitelja softvera i povezanih usluga za implementaciju nove 4G/5G jezgrene mreže.

Ericssonov cloud native dual-mode 5G core biće implementiran i integrisan na novoj generaciji T-CaaS infrastrukture oblaka Hrvatskog Telekoma i Crnogorskog Telekoma.

Iz kompanije je saopšteno da se zaključenjem tog ugovora nastavlja dugogodišnja saradnja u implementaciji najnaprednijih Ericssonovih komunikacionih rješenja koja na tržištima u Hrvatskoj i Crnoj Gori uspješno realizuje Ericsson Nikola Tesla. Novi tehnološki iskorak dodatno će doprinijeti bržem ekonomskom i društvenom razvoju.

“Implementacija novih 5G mrežnih funkcija dalje osnažuje liderske pozicije Hrvatskog Telekoma i Crnogorskog Telekoma u primjeni tehnologija oblaka u području telekomunikacionih i ICT rješenja. Primjena nove 5G jezgrene mreže omogućava Hrvatskom Telekomu i Crnogorskom Telekomu i brže uvođenje i pružanje novih usluga korisnicima”, navodi se u saopštenju.

Takođe, omogućava se i uvođenje samostalne 5G mreže (5G SA) koja koristi najnovije 5G tehnologije kao što su mrežno rezanje (slicing) i rubno (edge) računarstvo kako bi svojim korisnicima ponudili nove i inovativne usluge.

Predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, Kostas Nebis, rekao je da sa zadovoljstvom može najaviti narednu fazu razvoja njihovih 5G usluga.

“Činjenica je kako 5G tehnologija pomaže domaćoj privredi da poveća konkurentnost stvaranjem sofisticiranijih izvoznih proizvoda i usluga, i povećanjem učinkovitosti u mnogim sektorima poput poljoprivrede, proizvodnje i prevoza. Nova 5G jezgrena mreža omogućiće nam da bolje i još granularnije ispunimo očekivanja korisnika, bilo da je riječ o aplikaciji koju sami koriste ili ICT rješenju koje koriste kao kompanija”, naveo je Nebis.

On je rekao da s ponosom nastavljaju saradnju s kompanijom Ericsson Nikola Tesla, s kojom su već postigli brojne 5G prekretnice i uspjehe.

Predsjednica Ericssona Nikole Tesle, Gordana Kovačević, rekla je da je zadovoljna tim važnim ugovorom i da je raduje nastavak strateške saradnje na unapređenju mobilnih mreža Hrvatskog Telekoma i Crnogorskog Telekoma najnovijim funkcionalnostima pete generacije mobilnih komunikacija.

“Ponosna sam što se Ericsson Nikola Tesla u svim dosadašnjim projektima unapređenja i modernizacije telekomunikacionih mreža naših kupaca pokazao kao pouzdan i profesionalan partner. Stručnjaci Ericssona Nikole Tesle kroz naše servisne i ekspertne centre te unutar razvojno-istraživačkog centra koji je najveći u Hrvatskoj i regionu, aktivno učestvuju na razvoju i implementaciji Ericssonove 5G tehnologije”, navela je Kovačević.

Član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, Boris Drilo, rekao je da su predani pružanju vrhunske 5G usluge njihovim korisnicima.

“Novo 5G jezgreno mrežno rješenje dodatno će poboljšati mogućnosti i performanse naše 5G platforme. Radujem se ovom projektu koji će spojiti dva vodeća elementa 5G jezgre mreže – Ericssonov softver za mrežne funkcije i našu telekomunikacionu infrastrukturu u cloud-native okruženju“, zaključio je Drilo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...