fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Socijalnom savjetu se kontinuirano radi na zakonu o PIO

U Socijalnom savjetu se kontinuirano radi na zakonu o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalni dijalog u Crnoj Gori je jedan od najboljih u regionu, pri čemu su prosječne plate i penzije najveće na Zapadnom Balkanu, saopštio je premijer Duško Marković.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića o tome zašto se „drži u fioci“ novi zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) i da li će on biti donijet do kraja godine budući da je Socijalni savjet usaglasio sadržaj još sredinom godine, rekao da je socijalni dijalog u Crnoj Gori jedan od najboljih u regionu i Evropi i to po mišljenju EU.

“Prosječna plata i penzija u Crnoj Gori su najviše u regionu Zapadnog Balkana, veće su samo u Hrvatskoj i Sloveniji koje su članice EU. Takođe, pored penzija se za penzionere izdvajaju i druga sredstva”, rekao je Marković u parlamentu tokom Premijerskog sata.

On je kazao da najniža penzija nije jedini parametar penzionerskog standarda, niti je stanje onakvo kako se želi predstaviti.

“Crnogorska prosječna penzija veća je i od one u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Republici Srpskoj i na Kosovu. Svake godine izdvajaju se i značajna finansijska sredstva za programe podrške penzionerima, i to najviše onima sa najnižom penzijom”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, pored direktne pomoći za rješavanje stambenih pitanja, u ovoj godini penzionerima sa najnižim primanjima obezbijeđeno je 300 hiljada EUR, dok je za subvencionisanje odmora i oporavka penzionera opredijeljeno preko pola miliona EUR.

“Za nabavku zimnice pod povoljnijim uslovima obezbijeđeno je preko 300 hiljada EUR, a za klubove penzionera samo za jednu godinu, obezbijedi se 50 hiljada EUR“, naveo je Marković.

On je podsjetio da je na sjednici Socijalnog savjeta postignut visok stepen saglasnosti u vezi sa svim otvorenim pitanjima.

“Zajednički smo ocijenili da je naša zemlja primjer ekonomski i socijalno odgovornog društva, ne samo u okruženju već i šire, i da dijalog treba dalje unapređivati sa ciljem još snažnijeg partnerstva među socijalnim partnerima, i najoptimalnijih rješenja koja istovremeno znače bolji život naših penzionera i zaposlenih”, kazao je Marković.

Socijalni savjet tog dana razmatrao je izmjene i dopune Zakona o PIO. Na sjednici je bilo rasprave i o konkretnim rješenjima, a zaključeno je da se u narednom periodu dijalog nastavi, a rad intenzivira.

“Ta rasprava i dijalog su bili veoma odgovorni, kompleksni i teški, ali kao što sam rekao ozbiljnih i odgovornih partnera, da se dođe do održivog rješenja. Toliko o vašoj konstataciji da se predlog zakona drži u fioci”, naveo je Marković.

On je kazao da penzioni sistem Crne Gore predstavlja važan dio njenog ekonomskog, finansijskog i socijalnog sistema i da se sa izazovom održanja tog sistema suočavaju mnoge države.

Marković je naveo da se na tom zakonu radilo cijele godine i da će se rad posvećeno nastaviti i u narednoj godini.

„Odgovornost i posvećenost u pristupu moraju biti ispred brzine, jer je donošenje ovog zakona istovremeno i rješavanje pitanja nediskriminacije, pitanja ukupnog položaja i statusa naših penzionera kao najstarijih i najzaslužnijih članova društva”, ocijenio je Marković.

On je precizirao da Predlogom zakona o budžetu za narednu godinu, koji je u skupštinskoj proceduri, nijesu predviđena sredstva za implementaciju izmjena i dopuna Zakona o PIO, već su sredstva predviđena kod Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, u skladu sa važećim Zakonom o PIO.

Najčitanije

Rad sa mladima jedan od prioriteta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fondacija Čini dobro i Savjet stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG)...