fbpx
NaslovnicaGlavna vijestTužilaštvo da ispita ugovor između Barske plovidbe i See pioneer

Tužilaštvo da ispita ugovor između Barske plovidbe i See pioneer

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) dostavilo je Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT) i Skupštini informaciju o mogućem postojanju krivičnih djela nastalih prilikom i nakon zaključivanja ugovora za iznajmljivanje brodova Barske plovidbe sa britanskom kompanijom See pioneer.

To je 11. informacija koju je pripremilo Odjeljenje za borbu protiv korupcije MKI od početka godine.

U informaciji MKI, koja je dostavljena i Danu, navedeno je da je zbog aneksa koji je potpisan u novembru prošle godine, dnevni gubitak Barske plovidbe preko 30 hiljada EUR, što na godišnjem nivou iznosi oko deset miliona EUR.

Predstavnik manjinskih akcionara u bordu kompanije, Aleksandar Jovović, procijenio je da će u ovoj godini gubitak od tog posla biti između osam i deset miliona EUR.

U informaciji se navodi da su bivša uprava i menadžment Barske plovidbe iz Bara u novembru prošle godine zaključili anekse ugovora za iznajmljivanje brodova Bar i Budva, na period od šest plus šest mjeseci, sa kompanijom See Pioneer, kojom je ta britanska firma produženim ugovorom stavljena u mnogo povoljniji položaj u odnosu na državnu kompaniju, posebno imajući u vidu da je sve do danas, zbog nepoštovanja ugovorenih obaveza vezano za ažurnost plaćanja najamnine, mogla raskinuti ugovor prije, ali i poslije protoka prvih šest mjeseci, odnosno, na kraju maja ove godine.

“Uprkos višemjesečnim gubicima, sa nesagledivim posljedicama do kraja ove kalendarske godine, do raskida ugovora o iznajmljivanju dva broda See Pioneer nije došlo, zbog čega Barska plovidba od prve polovine ove godine svakodnevno gubi oko 25 hiljada USD, da bi tokom juna i jula ove godine gubila od 30 hiljada do skoro 39 hiljada USD dnevno. Takav je slučaj i danas”, navedeno je u informaciji koju je potpisao ministar Mladen Bojanić, a koju su obradili njegovi savjetnici za borbu protiv korupcije Milorad Milošević i Srđan Brajović.

Ugovorom je, kako su naveli, precizirano da se najam brodova plaća 15-odnevno unaprijed, ali im se i dalje toleriše kašnjenje iako unajmitelji plaćaju dnevni najam manji skoro 20 hiljada USD u odnosu na tržišne uslove.

Osnovni ugovor sa firmom See Pioneer zaključen je sredinom septembra 2014. godine, a u novembru prošle godine, neposredno uoči imenovanja nove izvršne vlasti, Odbor direktora Barske plovidbe napravio je, kako su naveli iz MKI, presedan u odnosu na prethodni period i zaključio mnogo nepovoljniji ugovor u korist unajmitelja brodova.

“Vršeći uvid u predmetne ugovore, anekse, kao i rad bivšeg menadžmenta Barske plovidbe, dolazimo do saznanja da unajmitelj brodova See Pioneer po osnovu ugovornih odnosa u kontinuitetu, praktično od početka, duguje Barskoj plovidbi po osnovu dospjelih obaveza novčane iznose koji se kreću od 200 hiljada EUR do 1,2 miliona EUR, a bivši menadžment svojim pasivnim odnosom, namjernim nečinjenjem ili neznanjem ni na koji način ne sprječava nastupanje štetnih posljedica”, navodi se u informaciji.

To iz razloga što ni na koji način ne koristi svoja prava predviđena predmetnim ugovorom, propisana odredbom člana 80 istog.

“Ovakvim pasivnim odnosom, nekorišćenjem svojih prava, kao i nesavjesnim radom bivši menadžment je Barsku plovidbu doveo u krajnje nezavidan položaj, svjesno i namjerno izazvao štetnu posljedicu, između ostalog, i time što će se u slučaju gotovo izvjesnog spora, po zakonodavstvu Common Law Velike Britanije, koje je samim ugovorom predviđeno kao mjerodavno i kao takvo primjenjuje uz jurisdikciju Arbitražnog suda u Londonu, u konkretnom slučaju, smatrati da je Barska plovidba odustala od svojih prava”, naveli su iz MKI u informaciji.
(kraj) jlb

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...