fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTržište Crne Gore ima veliki potencijal

Tržište Crne Gore ima veliki potencijal

Peking, (MINA-BUSINESS) – Tržišta Poljske i Crne Gore, kao najveće i najmanje u regionu Centralnoistočne Evrope, imaju veliki potencijal, dok je ekonomska i trgovačka saradnja u okviru mehanizma 17+1 uvijek bila pojas koji povezuje, ocijenili su predstavnici kineskog Ministarstva trgovine.

Zamjenik direktora Direktorata za Evropu u Ministarstvu trgovine, Suo Peng, kazao je na online sastanku o saradnji u trgovini i investicijama na tržištu Centralnoistočne Evrope, odnosno Poljske i Crne Gore, da od kineskih kompanija očekuje da bolje upoznaju prednost zemalja regiona.

On smatra da bi kineske kompanije trebalo da na taj način prošire ekonomsku i trgovinsku saradnju i otkriju nove prilike, kako bi se, uprkos negativnoj pozadini pandemije koronavirusa, pronašle nove mogućnosti.

Suo je saopštio da je tokom pandemije, odnosno od januara do septembra, obim trgovine između Kine i 17 zemalja Centralnoevropskog regiona iznosio 734,2 miliona CNY, sa stopom rasta od 3,8 odsto, što je više od trgovine te države i EU, čija stopa je iznosila 0,4 odsto.

Trgovina između Kine i EU je, prema njegovim riječima, u periodu od januara do oktobra porasla 1,6 odsto, zbog čega se očekuje i da njeni pokazatelji za 17 zemalja regiona budu veći.

Suo je podsjetio i da su direktne investicije Kine u Centralnoevropski region do sada iznosile tri milijarde USD.

Na online sastanku, koji je organizovao China Chamber of Commerce for Import and Export of Machinery and Electronic Products (CCCMB), učestvovali su predstavnici kineskog Ministarstva trgovinu, kompanija Huawi i China Road and Bridge Corporation (CRBC), kao i ekonomski i komercijalni savjetnici u amnasadama Kine u Poljskoj i Crnoj Gori.

Među učesnicima sastanka bilo je i preko 120 predstavnika iz 70-ak kineskih kompanija zainteresovanih za saradnju s tržištem regiona, kao što su CRBC, Exim banka, Huawei, ZTE, Sinopec, CITIC-a, Dongfang Electric Corporationa i China Power.

Predstavnica CCCMB-a, Liu Chun, objasnila je da je svrha sastanka bila da se pomogne kineskim kompanijama da bolje razumiju zemlje regiona i unaprijede saradnje u trgovini i investicijama s lokalnim partnerima, jer Poljsku i Crnu Goru smatraju za tržišta s posebnim reprezentativnošću.

Ekonomski i komercijalni savjetnik kineske ambasade u Podgorici, Bao Shunqing, rekao je da u Crnoj Gori, koja je kandidat za članstvo u EU, postoje povoljne poreske olakšice za strane investitore, kao i da radna snaga ima visoki kvalitet i povoljnu cijenu.

On je, govoreći o važnim energetskim i saobraćajnim projektima, predstavio projekat podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, vjetroelektrane, hidroelektrane, Termoelektranu, auto-put i druge saobraćajnice čije je realizacija u planu.

Generalni inženjer zadužen za investicije CRBC-a, Sun Yaoguo, predstavio je, pored projekata te kompanije u regionu, i mjere koje su preduzete za očuvanje kineskih i domaćih radnika od koronavirusa.

Zamjenik direktora predstavništva Huaweija u Poljskoj, Xu Youjun, govorio je o poslovanju te kompanije.

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...