fbpx
NaslovnicaGlavna vijestTražili pomoć EU za otplatu kredita

Tražili pomoć EU za otplatu kredita

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je od EU tražila pomoć za otplatu kredita kineskoj Exim banci, kako crnogorski budžet ne bi bio toliko zavisan od jednog duga, saopštio je vicepremijer Dritan Abazović i dodao da nemaju negativan odnos prema Kinezima, Rusima ili Amerikancima.

„Nemamo nikakav negativan odnos prema Kinezima, Rusima i Amerikancima. Na pitanje potpredsjednika Evropskog parlamenta, ja sam rekao da nam pomognu ukoliko žele da smanje uticaj, da naš budžet ne bude toliko zavisan od jednog duga“, rekao je Abazović u Skupštini, odgovarajući na poslaničko pitanje poslanika Demokratskog fronta, Branka Radulovića.

Radulović je podsjetio da je Abazović tokom posjete Briselu tražio pomoć EU za otplatu kredita koji je Crne Gora uzela od kineske Exim banke za gradnju prve dionice auto-puta Bar-Boljare i pitao da li je to način da se prekine kineski uticaj.

Abazović smatra da bi Crna Gora, da je prethodna Vlada dovela do EU, danas dobila pomoć EU od milijardu EUR.

„Mi smo došli u nezavidan položaj, jer nismo u EU, a moramo da tražimo finansijsku podršku da bi mogli da servisiramo ono što je budžet i što će biti naša perspektiva ubuduće“, kazao je Abazović.

On je podsjetio da se gradnja auto-put ne završava prvom dionicom, od Smokovca do Mateševa, i da je neophodno da se izgrade još dvije kako bi on imao smisla.

„Kojim novcem to da uradimo, kad je trećina našeg duga kineski kredit. Pričate o zaduženju nove Vlade od 750 miliona EUR, a 500 miliona je potrebno da se vrati dug koji je nagomilala prethodna vlast“, rekao je Abazović.

On je podsjetio da je priča o auto-putu počela 2015. godine i da je tadašnja opozicija kritikovala taj projekat zbog načina na koji ga je realizovala prethodna vlast, što je imalo enormne implikacije na budžet.

„Umjesto da je Skupština donijela samo odluku o zaduživanju, mi smo donijeli Zakon o auto-putu, koji potencijalno može biti omča oko vrata daljem razvoju Crne Gore“, saopštio je Abazović.

On je poručio da ukoliko neko Crnu Goru percipira za partnera, treba da joj finansijski pomogne.

„Ugovor o auto-putu je potpisala bivša vlada. Šta ima Kina sa tim? Oni su nam dali mogućnost. Zašto bi bili ljuti na njih? Ako treba na nekoga da budemo ljuti, onda treba da budemo ljuti na sebe, u smislu vlade“, rekao je Abazović.

On je dodao da se auto-put ne gradi po dinamici koja je predviđena, zbog čega su neophodni novi aranžmani sa Kinezima i nova sredstva.

„Ista firma u Hrvatskoj gradi most kopno – Pelješac i probija sve rokove u pozitivnom smislu, a kod nas se 22 puta probijaju rokovi završetka. Zaboravili smo petlju i tu izgubili 60 ili 100 miliona. Ko će da odgovara za to“, pitao je Abazović.

On je kazao da ukoliko bi Kinezi prihvatili da gradimo preostale dvije dionice auto-puta preko njihovih kreditnih aranžmana, to ne bi bio poklon, već bi to morali da servisiramo.

„Državnički je razmišljati o drugim dionicama, koje možda neće graditi ova Vlada. Moramo razmišljati o ostalim dionicama, to je vizija. Ne možemo samo da razmišljamo od danas do sutra“, poručio je Abazović.

On je saopštio i da je Crna Gora mala država, uglavnom oslonjena na turistički proizvod, bez luksuza da dijeli lekcije o svjetskom miru.

„To, međutim, ne znači da nemamo svoj integritet“, zaključio je Abazović.

Najčitanije

policija, danilovgrad, seksualno uznemiravanje

Uhapšen osumnjičeni za nedozvoljene polne radnje

Podgorica, (MINA) – Službenici danilovgradske policije uhapsili su M.V. (76) osumnjičenog za nedozvoljene polne...