fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTežak pad na Wall Streetu

Težak pad na Wall Streetu

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Američki indeksi u utorak doživjeli su težak pad nakon poruka guvernera američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella o tome da će kamatne stope biti nešto više nego se predviđalo.

Dow Jones Industrial Average pao je 574,98 bodova ili 1,72 odsto i završio na 32.856,46. S&P 500 izgubio je 1,53 odsto i zatvorio se na 3.986,37 i ispod nivoa od 4.000. Nasdaq Composite pao je 1,25 odsto na 11.530,33, prenosi SEEbiz.

Kako su glavni dionički indeksi padali, prinos na dvogodišnje državne obveznice skočio je na najviši nivo od 2007. od pet odsto. Rasprodaja u utorak dovodi Dow u negativno područje za ovu godinu, pad od oko 0,9 odsto.

S&P i Nasdaq porasli su oko 3,8 odsto odnosno 10,2 odsto u ovoj godini.

“Najnoviji ekonomski podaci bili su snažniji od očekivanog, što sugeriše da će konačan nivo kamatnih stopa vjerovatno biti viši nego što se prethodno očekivalo”, rekao je Powell senatskom odboru za bankarstvo, stambena pitanja i urbana pitanja.

On je kazao da ako bi ukupni podaci ukazivali na to da je brže pooštravanje opravdano, bili bi spremni povećati tempo povećanja stopa.

U komentarima se navodi da bi Fed mogao razmotriti veće povećanje stope od prošlomjesečnog povećanja od 25 baznih bodova na svom narednom sastanku o politici 21. i 22. marta.

Takođe su signalizirali potencijalni povratak na povećanje stope za pola boda na sastanku središnje banke u martu, zavisno od snage pristiglih ekonomskih podataka, prema Morgan Stanleyju.

Powellove primjedbe takođe bi mogle značiti da će vršna stopa za federalne fondove, koja se naziva i terminalna stopa, vjerovatno porasti više nego što se prethodno očekivalo, uprkos nadi ulagača da bi Fed uskoro mogao prestati rasti.

Dionice banaka predvodile su gubitke jer ulagači strahuju da će nova povećanja stopa dovesti ekonomiju u recesiju.

Wells Fargo izgubio je 4,7 odsto. Bank of America, Goldman Sachs i JPMorgan Chase izgubili su svaki po oko tri odsto. Mega-cap tehnološke dionice takođe su pale, pri čemu su Apple, Alphabet i Microsoft pali svaki najmanje jedan odsto.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budućnost slavila protiv Sutjeske

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija pobijedili su večeras u POdgorici nikšićku Sutjesku 84:77,...