fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze pale

Svjetske berze pale

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica su ove sedmice na svjetskim berzama pale, jer će zbog povišene inflacije, kamate u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ostati povišene duže nego što se očekivalo i jer poslovni rezultati američkih banaka nijesu impresivni.

Na Wall Streetu je Dow Jones potonuo 2,4 odsto na 37.983 boda, dok je S&P 500 pao 1,6 odsto na 5.123 poena, a Nasdaq indeks 0,45 odsto na 16.175 bodova.

Najveća svjetska berza našla se pod pritiskom, jer u SAD-u inflacija ne popušta, prenosi Hina.

Ove sedmice je objavljeno da su potrošačke cijene u martu porasle 0,4 odsto na mjesečnom nivou, dok je inflacija na godišnjem nivou dostigla 3,5 odsto, što je 0,3 procentna poena više nego u februaru.

To je veći rast cijena nego što su analitičari procjenjivali, a više od očekivanja porasla je i osnovna stopa inflacije, iz koje su izuzete cijene hrane i energenata.

Podaci pokazuju da posljednjih mjeseci inflacija ne popušta i da se i dalje kreće znatno iznad planirane vrijednosti Federalnih rezervi (Fed) od oko dva odsto.

Stoga centralna banka nema razloga da žuri sa smanjenjem kamatnih stopa, što ovih dana poručuju i čelnici američke centralne banke.

Nakon ovih podataka, gotovo sasvim su splasnule nade ulagača da će Fed smanjiti kamate na sjednici u junu.

Malo je izgleda i da će proces smanjenja kamata početi u julu, pa se prvo smanjenje cijene novca sada očekuje u septembru.

Pitanje je, takođe, u koliko bi navrata Fed ove godine mogao smanjiti kamate. Do sada se očekivalo da će to biti u tri navrata, za po 0,25 procentnih poena, no sve je izglednije da će biti manje rezova.

Ulagače je razočarao i loš početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija.

Sve tri banke koje su u petak objavile izvještaje, JPMorgan, Wells Fargo i Citigroup, ostvarile su slabije rezultate nego što se očekivalo, pa su cijene njihovih dionica pale.

I na većini evropskih berzi cijene dionica su pale. Doduše, londonski FTSE indeks porastao je 1,1 odsto na 7.995 bodova, no frankfurtski DAX skliznuo je 1,3 odsto na 17.930 poena, a pariski CAC 0,6 odsto na 8.010 bodova.

Podršku tržištima pružile su poruke iz Evropske centralne banke (ECB). Doduše, čelnici ECB-a zadržali su na sjednici u četvrtak kamatne stope nepromijenjene, no jasno su poručili da bi uskoro moglo početi smanjenje kamata.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...