fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od recesije zadržao cijene nafte na 86 USD

Strah od recesije zadržao cijene nafte na 86 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na 86 USD, balansirajući između straha od recesije zbog izglednog ponovljenog podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i nade da će kineski podaci signalizirati snažnu potražnju.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila 30 centi niža nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 86,01 USD. U gotovo istom iznosu barel je pojeftinio i na američkom tržištu, skliznuvši na 82,18 USD, prenosi Hrportfolio.

Tržište se na početku sedmice fokusiralo na monetarnu politiku u SAD-u.

Trgovci nagađaju da će američka centralna banka u maju ponovo podići kamatne stope, četvrtinu procentnog boda, procjenjujući da bi zbog usporavanja ekonomije mogla promijeniti smjer monetarne politike, ali tek krajem godine.

„Naftni kompleks i dalje analizira kontinuirane znake hlađenja američke ekonomije”, kazala je Vandana Hari iz Vanda Insightsa.

Novi signali o smjeru Fedove monetarne politike i dolara mogli bi stići iz izvještaja o poslovanju američkih kompanija.

Podignute kamatne stope podigle su američku novčanicu, što je zakočilo potražnju za naftom budući da je smanjilo kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Pažnja se sada okreće podacima o kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP) u prvom tromjesečju, koji će biti objavljeni u utorak. Trgovci očekuju da će podići cijene robe, a Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će upravo Kina biti glavni motor potražnje u ovoj godini.

Međutim, IEA je takođe upozorila da bi smanjenje proizvodnje koje su najavili proizvođači iz Organizacije zemalja izvoznica nafte i njihovi saveznici moglo produbiti očekivani deficit u snabdijevanju naftom u drugoj polovini godine i naštetiti potrošačima i oporavku svjetske ekonomije.

Snabdijevanje je trenutno ograničeno zbog sada već trsedmične obustave izvoza iz iračkog Kurdistana preko turske luke Ceyhan nakon što je u arbitražnom postupku utvrđeno da je Turska prekršila dogovor, dopuštajući Kurdistanu da naftu izvozi bez privole Bagdada.

OPEC je odvojeno objavio da je u petak cijena barela korpe nafte njegovih članica pala 97 centi, na 86,8 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...