fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od poremećaja u snabdijevanju podigao cijene nafte

Strah od poremećaja u snabdijevanju podigao cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 79 USD, zbog zabrinutosti za snabdijevanje s Bliskog istoka i smanjene proizvodnje u Libiji.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podna bila viša 61 cent nego na prethodnom zatvaranju trgovine i iznosila je 78,86 USD, prenosi SEEbiz.

U Njujorku se barelom trgovalo po 74 centa višoj cijeni, od 73,44 USD.

Trgovce su u srijedu uznemirili zaoštravanje napetosti na Bliskom istoku i smanjena prozvodnja na najvećem libijskom naftnom polju Sharara.

Ubistvo visokog zvaničnika palestinskog Hamasa u Bejrutu podstaklo je strahovanja da bi se rat mogao proširiti iz palestinskog Pojasa Gaze na Liban.

Izraelski zvaničnici poručili su da će njihova vojna operacija u Pojasu Gaze trajati mjesecima, a jemenski Huti u znak podrške Palestincima napadaju brodove povezane s Izraelom na Crvenom moru.

Sjedinjene Američke Države (SAD) su osnovale međunarodnu koaliciju koja bi trebalo da garantuje sigurnu plovidbu.

Crveno more važan je transportni pravac za naftu s Bliskog istoka, ključne proizvodne regije, a brodari su zbog učestalih napada počeli da preusmjeravaju brodove oko Rta dobre nade, što znači veće troškove i duži rok isporuke.

Situaciju su zaoštrile i dvije eksplozije u Iranu tokom obilježavanja godišnjice pogibije zapovjednika Kasima Sulejmanija, kojeg je 2020. godine usmrtio američki dron. Eksplozije su usmrtile više od 80 ljudi, Teheran govori o terorističkom napadu i najavljuje odgovor.

Nervozu su na tržištima pojačali i protesti u Libiji, koji su zaustavili proizvodnju na naftnom polju Sharara kapaciteta do 300 hiljada barela dnevno. Sharara spada među najveća naftna polja u Libiji i često je meta političkih protesta.

“Medijski izvještaji o zaoštravanju napetosti u Crvenom moru i potpuno zatvaranje libijskog naftnog polja Sharara zbog protesta ponovo su raširili strah od poremećaja u globalnom snabdijevanju naftom”, rekao je Yeap Jun Rong iz IG-a.

Podršku cijenama pružio je i izvještaj udruženja američkih proizvođača API, prema kojem su zalihe nafte u prošloj sedmici pale 7,4 miliona barela, dvostruko više nego što se očekivalo.

Iako izvještaj pokazuje rast zaliha derivata, posmatrači nafte vjerovatno će se zbog Libije i obnovljene opasnosti rata fokusirati na pad zaliha sirove nafte za 7,4 miliona barela”, rekao je John Evans iz PVM-a.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u srijedu barel korpe nafte njenih članica pojeftinio 1,41 USD, na 76,87 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije