fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah i tjeskoba glavni pokretači naftnih tržišta

Strah i tjeskoba glavni pokretači naftnih tržišta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, jer su se trgovci usmjerili na američke sankcije iranskom naftnom sektoru i na izjavu saudijskog ministra o mogućoj intervenciji zbog rasta zaliha.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,67 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 40 centi višoj cijeni, po 67,22 USD, prenosi

Tržišta su danas bilježila snažne oscilacije, uz snažan pad cijena na početku trgovanja, zbog zabrinutosti koju uzrokuju američko-kineski trgovinski rat, slabljenja valuta ekonomija u nastajanju, viših troškova zaduživanja i rasta prinosa na državne obveznice, kao i zbog stanja u italijanskoj ekonomiji.

Strahuje se od posustajanja svjetskog ekonomskog rasta, uz nazake usporavanja trgovinske razmjene, koja se ogleda u padu vozarina za kontejnerski i prevoz rasutog tereta.

“Raspoloženje na tržištu nafte trenutno u velikoj mjeri diktiraju spoljni činioci. Trenutno na cijene nafte više utiče strah i tjeskoba vezani za svjetsku ekonomiju nego stvaran odnos ponude i potražnje”, kazala je analitičarka City Indexa, Fiona Cincotta.

Mnoge investitore zabrinjava i povećanje zaliha nafte, s obzirom da na pojedinim ključnim tržištima, poput američkog, snabdijevanje premašuje potražnju.

Američka proizvodnja nafte kontinuirano raste u prethodnih deset godina i ove je godine dostigla rekordnih 11,2 miliona barela dnevno.

Prema podacima američke vlade, komercijalne zalihe sirove nafte ponovo su porasle u prošloj sedmici, za 6,3 miliona barela.

Saudijski predstavnik u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC), Adib Al-Aama, kazao je da bi tržište u četvrtom tromjesečju ponovo moglo da zabilježi višak u snabdijevanju.

“Tržište bi u četvrtom tromjesečju moglo ponovo da krene u smjeru prekomjernog snabdijevanja, na šta upućuje rast zaliha u prethodnih nekoliko sedmica”, kazao je Al-Aama.

Saudijski ministar energetike, Khalid Al-Falih, saopštio je da će nakon povećanja zaliha u prethodnim mjesecima možda biti potrebna intervencija kako bi se one smanjile.

“Ušli smo u fazu kada nas počinje brinuti rast zaliha”, rekao je Al-Falih.

Investitori takođe očekuju stupanje na snagu američkih sankcija na iranski izvoz nafte 4. novembra.

Zbog pritiska Vašingtona, kineske naftne komapanije Sinopec i China National Petroleum još nijesu kupile iransku naftu za novembar, strahujući da bi američke sankcije mogle naštetiti njihovom poslovanju.

Kina je najveći kupac iranske nafte.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u srijedu iznosila 75,04 USD, što znači da je pala za 2,07 USD u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Real na fajnl-foru

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Reala iz Madrida plasirali su se na fajnl-fora Evrolige. Real je...