fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStanić: Purišić usvajanje zakona obećao još 2018. godine

Stanić: Purišić usvajanje zakona obećao još 2018. godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar rada i socijalnog staranja, Kemal Purišić, obećao je 2018. godine da će se izmjene i dopune Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju naći u parlamentu, ali se to još nije desilo, saopštio je portparol Socijaldemokratske partije (SDP), Mirko Stanić.

On je, reagujući na izjavu Purišića da bi predložene izmjene trebalo vrlo brzo da se nađu u parlamentu, kazao da je resorni ministar slično obećao još 2018. godine, kad je postignut dogovor socijalnih partnera, a dva reprezentativna sindikata prihvatili taj akt.

„Od tada do danas prolazi vrijeme, hiljade budućih penzionera čeka na usvajanje zakona, a Purišić nas s vremena na vrijeme ‘obraduje’ informacijom kako zakon samo što nije”, naveo je Stanić u saopštenju.

On smatra da je to neozbiljno i nekorektno prema građanima kojima je pitanje sigurne starosti jedno od najznačajnih.

„To je neozbiljno prema hiljadama onih kojima su tokom 1990-ih uplaćivani smiješno mali iznosi osiguranja koji im, ukoliko danas odu u penziju, ulaze u obračun i smanjuju penziju. To je nekorektno i prema hiljadama radnika koji su osigurani na najmanju minimalnu platu u regionu, zbog koje im je i penzija sve niža i niža“, kaza je Stanić.

On je rekao da su poslanici SDP-a u skupštinsku proceduru dostavili predlog novog zakona o PIO.

„Hiljade građana Crne Gore nam ovih dana daje podršku da istrajemo u borbi da on bude konačno usvojen. Sve što od vas očekujemo je da ga podržite kao resorni ministar i ispunite obećanje iz novembra 2018“, kazao je Stanić.

Prema njegovim riječima, prosječna penzija u Crnoj Gori je za posljednje tri godine porasla sa 284 na 288 EUR ili 1,4 odsto.

„Zbirna inflacija za isti period iznosi 5,4 odsto, pa je prosječna penzija realno manja četiri odsto. Država, takođe, prihoduje ogroman novac oporezujući 120 hiljada naših penzionera kroz povećanu stopu poreza na dodatu vrijednost (PDV), rast cijena struje za subvencionisanje milionera bliskih vlasti koji prave male hidroelektrane ili povećanu akcizu na gorivo“, dodao je Stanić.

Novac koji se na taj način prihoduje, kako je rekao, ide Montenegro Airlinesu (MA) i za tih 155 miliona EUR bi svaki penzioner dobio 1,24 hiljade EUR.

„Penzioneri su gradili i izgradili ovu zemlju i zaslužuju puno više od onoga što im aktuelna vlast sada pruža. Oni su svoje penzije zaradili časno i pošteno i minimum koji očekuju je da se država prema toj činjenici tako i odnese“, zaključio je Stanić.

Najčitanije

Olimpijakos slavio na Vila parku

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Olimpijakosa pobijedili su večeras u Birmingemu ekipu Aston Vile 4:2,...