fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpremili dva trajekta i posadu

Spremili dva trajekta i posadu

Budva, (MINA-BUSINESS) – Javno preduzeće za upravljanje Morskim dobrom već ima ponudu da iznajmi dva trajekta i posadu i odmah nakon što Vlada stavi van snage svoj zaključak iz 2019. godine, preuzme u potpunosti upravljanje trajektnom linijom Kamenari-Lepetane do dodjela koncesije.

To je za Vijesti kazao zvanično predsjednik Odbora direktora Morskog dobra Blažo Rađenović.

Vlada bi trebalo, prema najavi premijera Dritana Abazovića, da na sjednici ove sedmice, ukine zaključak iz 2019. godine, kojim je kompaniji Pomorski saobraćaj omogućeno da aneksima produžava prije četiri godine istekli ugovor sa Morskim dobrom o zakupu pristaništa u Kamenarima i Lepetanima, koji je bio pravni osnov da ta firma od 2004. obavlja monopolsku djelatnost trajektnog prevoza vozila i putnika na jedinoj trajektnoj liniji u državi.

”Što se tiče trajekta i posade, za prvi period bismo iznajmili dva trajekta i posadu, i tu imamo već ponudu, da bi kasnije, u najkraćem mogućem roku, ne dužem od tri-četiri mjeseca, kroz javne nabavke kupili tri veća trajekta, koji bi imali veće kapacitete od ovih postojećih. Što se cijena tiče, biće javni poziv i cijeniće se najpovoljnija ponuda”, objasnio je Rađenović.

Prema njegovim riječima, poznato je da je Morsko dobro domaćinskom i odgovornom politikom preduzeća jako likvidno i spremno da bez problema kupi tri trajekta.

Rađenović je poručio da su kao odgovorno javno preduzeće vodili računa i o zaposlenima koji sada rade u Pomorskom saobraćaju i da niko neće ostati bez posla.

”Svi zaposleni će imati poziv, ako budu željeli, da nastave da rade svoj posao i ubuduće. Spremni smo da odmah nakon stavljanja van snage zaključka Vlade iz 2019, preuzmemo u potpunosti upravljanje na trajektnoj liniji Kamenari-Lepetane do dodjele koncesija. Morsko dobro je i prošle godine bilo spremno da vrati državi i građanima ovaj, pa mogu reći slobodno, jedan od najunosnijih poslova u našoj državi”, rekao je Rađenović.

On je naveo da će, ako Vlada odredi da Morsko dobro bude prelazno rješenje do raspisivanja koncesije i izbora prvorangiranog koncesionara, oni taj posao odraditi u interesu građana i države.

“Statut preduzeća nam daje za pravo obavljanje privredne djelatnosti, a sama privezišta i pristaništa u Lepetanima i Kamenarima su u zoni morskog dobra, odnosno u vlasništvu države. Još jednom da ponovim, u Morskom dobru nastojimo da se ovaj posao dodijeli u skladu sa zakonom, a to znači da na osnovu raspisanih koncesija se prijave svi zainteresovani i onaj ko bude prvorangirani ponuđač neka mu je sretno, uključujući i aktuelnog prevoznika, odnosno firmu Pomorski saobraćaj, ali ne nikako bez koncesija i pod aktuelnim uslovima”, rekao je Rađenović.

U Morskom dobru se nadaju da će Vlada njima povjeriti da upravljaju trajektom do izbora koncesionara jer bi to, kako tvrdi Rađenović, značilo novu vrijednost za preduzeće i da će ako dobiju ovaj posao duplirati ukupne prihode za ovu godinu.

Pomorski saobraćaj je privatizovan bez javnog tendera, kupovinom državnih akcija na berzi 2004. godine. Za tu kompaniju je firma Prohouse, u kojoj su podgorički biznismeni, braća Dejan i Dušan Ban, sarađivala sa Željkom Mihailovićem, državi platila 1,2 miliona EUR, od čega samo 680 hiljada EUR u kešu, a ostatak u obveznicama stare devizne štednje koje je prethodno kupila po diskontovanim cijenama.

Oni su, kako piše list, narednih 14 godina ostvarivali milionske profite koristeći monopol te firme na trajektnu djelatnost u Boki, a Morskom dobru su na ime zakupa obale u Lepetanima i Kamenarima plaćali mjesečnu naknadu u visini od četiri odsto prihoda ostvarenog prodajom usluga Pomorskog saobraćaja. Tako je Morsko dobro godišnje dobijalo između 200 i nepunih 300 hiljada EUR.

Vijesti su pitale Rađenovića o tome da li Morsko dobro ima analizu za preuzimanje ove linije i šta je ta analiza pokazala.

”Analize i studije opravdanosti su više nego jasne, pa čak i ako hoćete da uzmete kao relevantne finansijske izvještaje koje nam šalje Pomorski saobraćaj dovoljno govore koliko je ovo isplativ i unosan posao kratkoročno, a kamoli dugoročno. Prihodi iznad osam miliona godišnje, više od milion i po prevezenih vozila i benefiti poput oslobađanja akciza na gorivo je dovoljan pokazatelj da ovaj posao treba da radi državno preduzeće. Da li će to biti Morsko dobro, Barska plovidba ili neko treće Vladino preduzeće, manje je bitno”, zaključio je Rađenović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Lajcak - Milatovic

Crna Gora da iskoristi pozitivan momenat i postane prva naredna članica EU

Podgorica, (MINA) – Crna Gora treba da iskoristi pozitivan momenat u Evropskoj uniji (EU)...